9.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/tatui suwat).
V zime máme na výber o niečo menej ovocia a zeleniny. Niektoré sú však vtedy v sezóne. Niektoré z tých chutnejších a zdravších často vynechávame, a to je chyba, pretože dobre podporujú imunitu, nájdeme v nich plno vitamínu C, sú chutné, ľahko sa lúpajú a dajú sa použiť do mnohých jedál. O ktorých plodoch hovoríme? O liči, ktoré má všetky tieto výhody. Prečo by ste si ich mali kupovať v zime?
Zimu si spájame s mandarínkami, pomarančmi a jablkami – to je ovocie, ktoré najčastejšie nájdeme v obchodoch, ale oplatí sa siahnuť aj po trochu menej známych, exotických pochúťkach, ktoré sú v sezóne. Liči je také všestranné ovocie, že je vhodné ako samostatná pochúťka aj ako príloha k dezertom a dokonca aj k mäsu.
Prečo jesť liči?
Liči je malé ovocie pokryté ružovohnedou šupkou so šípkami. Trochu pripomína maliny. V týchto malých guľôčkach sa skrýva množstvo vitamínov, ktoré podporujú imunitu.
- Okrem iného liči v 100 g čerstvého ovocia obsahuje 66 kcal, 1,3 vlákniny, 5 mg vápnika, 71,5 mg vitamínu C, 171 mg draslíka, 10 mg horčíka, 31 mg fosforu a mnoho ďalších vitamínov a minerálov, ktoré podporujú fungovanie organizmu.
- Ovocie obsahuje množstvo polyfenolov, ktoré sú silnými antioxidantmi, a tak okrem iného vykazujú protirakovinové, protizápalové a antiaterosklerotické účinky.
- Vitamín C, ktorého je v liči dostatok, je neoceniteľnou podporou v zimných mesiacoch, keď je ľahké prechladnúť.
- Okrem toho jeho vysoký obsah draslíka prospieva srdcu a môže tiež pomôcť regulovať krvný tlak.
- Treba si tiež uvedomiť, že toto ovocie má veľmi málo kalórií, takže bude dobrou voľbou na zdravé občerstvenie.
- Liči však obsahuje jednoduché cukry, preto by ľudia s cukrovkou mali jeho konzumáciu obmedziť.
Ako kúpiť najlepšie liči?
V prvom rade si musíme uvedomiť, že toto ovocie po odtrhnutí nedozrieva, preto je lepšie kupovať už zrelé plody, teda tie s ružovohnedou šupkou. Liči sa dá ľahko olúpať – stred je po odstránení kôstky jedlý. Šupka je krehká.
Dôležité je, že liči sa pomerne rýchlo kazí, takže po zakúpení sa odporúča skonzumovať ho najneskôr do niekoľkých dní. Nezrelé liči sa najľahšie rozpozná podľa toho, že šupka sa nedá ľahko odstrániť.
Čo sa oplatí pripraviť z liči?
Plody sú vhodné na konzumáciu v surovom stave, ale dajú sa z nich pripraviť aj džemy, konzervy a čerstvé šťavy. V prípade džúsov sa ho oplatí kombinovať s banánmi, podľa potreby sa môžu pridať aj jahody a iné ovocie. Vďaka svojej mierne trpkej chuti sa hodí k rôznym druhom mäsa. Okrem toho budú dobrým doplnkom ovocných šalátov a rôznych dezertov.
Pri detských dezertoch ich môžete podávať so šľahačkou. Ovocie je ideálne ako prísada do sladkokyslého želé. Okrem toho sa môžu použiť na ozdobenie rôznych nepečených dezertov, napríklad pudingu. Liči je skvelým doplnkom nielen zimných jedál.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Pridajte si ho k raňajkám. Váš metabolizmus sa rozbehne na plné obrátky
Záhadné ovocie „dračie oko“. Strážca peknej postavy a pokojného spánku
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.