10.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Filippo Carlot).
Francúzska zemiakové pyré je najlepšie na svete. Zakaždým je dokonale krémové a má jemnú chuť, takže moja rodina ho miluje. A to všetko vďaka nezvyčajnej ingrediencii, ktorú používam na jeho prípravu. Nie je to slanina ani syr, ktoré do neho mnoho ľudí pridáva.

Foto: shutterstock/Filippo Carlot
Zemiakové pyré je zamatový, hustý zeleninový mousse, ktorý sa dokonale hodí na tanier k mäsu, rybám a tiež karamelizovanej zelenine. Výborne chutí aj podávané s hubami alebo tmavými omáčkami.
Hodí sa k mnohým jedlám, ale nie vždy vyjde také mäkké a krémové, ako sa očakáva. Ak ste si lámali hlavu nad tým, ako pripraviť zemiakové pyré, ktoré bude chutiť všetkým, použite tento jednoduchý francúzsky recept.
Ako pripraviť zemiakové pyré, aby bolo krémové a chutné? Pridajte túto netradičnú ingredienciu
Zemiakové pyré bude ešte lepšie a zamatové ako hodváb, ak ho pripravíte podľa francúzskej metódy. Možno ste už počuli o zemiakoch chantilly, ktoré sú nádherné svojou štruktúrou a krémovou chuťou? Sú pomenované podľa obľúbeného mesta vo Francúzsku.
Ak ste ich ešte neochutnali, určite tak urobte, a to bez toho, aby ste museli ísť do drahej reštaurácie. V tejto verzii si môžete pripraviť vlastné zemiakové pyré pridaním nezvyčajnej prísady do zemiakov, a to… smotany na šľahanie. Vďaka nej bude jedlo ešte ľahšie a nadýchanejšie.
Recept na zemiakové pyré a’la zemiaky chantilly. Každý si ho zamiluje
Zemiaky chantilly pripravíte približne za 30 minút.
- Najprv zemiaky (približne 1 kg) opatrne ošúpte a umyte.
- Potom ich uvarte v malom množstve osolenej vody, sceďte a prelisujte ako pri tradičnej kaši.
- Ďalším krokom je pridanie mäkkého masla (približne 90 g) a malého množstva mlieka do zmesi.
- Pridávajte ich za stáleho miešania, kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu. Mala by byť hustá, ale ešte nie je koniec.
- Teraz je čas na tajnú prísadu v podobe dobre vyšľahanej sladkej smotany (100 g, môže byť 30 %). Mala by byť vychladená.
- Opatrne ju vmiešajte do zemiakovej zmesi drevenou lyžicou.
- Môžete pridať parmezán, soľ a muškátový oriešok.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako pripraviť domáci ramen? Tento recept mi dala priateľka z Japonska. Rodina ma už nepýta na vývar
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.