11.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Vladislav Noseek).
Tvarohový koláč je jedným z najobľúbenejších koláčov, ktoré sa objavujú na našich stoloch pri rôznych príležitostiach. Sviatky, narodeniny, meniny – je ťažké predstaviť si rodinnú oslavu bez tohto dezertu. Nie každý však vie upiecť cheesecake, ktorý je chutný, ale zároveň nadýchaný a ľahký ako obláčik. Prezradíme vám jeden jednoduchý trik, vďaka ktorému bude váš cheesecake výnimočný.
Jedným z mnohých spôsobov, ako dosiahnuť nadýchaný tvarohový koláč, je správne pripraviť vajcia.
- Oddeľte bielka od žĺtkov.
- Potom bielky vyšľahajte do tuhej peny so štipkou soli a penu jemne vmiešajte do zmesi na cheesecake.
Vďaka tomu bude mať cheesecake ľahkú a nadýchanú štruktúru.
Cheesecake je symbolom tradície
Nadýchaný tvarohový koláč je už roky symbolom našich kulinárskych tradícií. Každá rodina má svoju vlastnú verziu tohto klasického dezertu, ktorá sa dedí z generácie na generáciu. Vďaka svojej univerzálnosti a nespočetným variáciám je cheesecake stále veľmi obľúbený a jeho príprava je v mnohých domácnostiach rituálom.
Jeho zlatistý povrch, krémová konzistencia a jemná vanilková vôňa z neho robia dezert, ktorý je často na našich stoloch počas sviatkov a rodinných stretnutí. Podávaný s ovocím, čokoládovou polevou alebo posypaný práškovým cukrom sa tvarohový koláč stáva skutočnou ozdobou každého stola. Môžete si ho prispôsobiť vlastnej chuti pridaním obľúbených polev, ako sú sultánky, orechy alebo citrusová kôra. Každá z týchto zložiek dodá koláču jedinečný charakter a obohatí jeho chuť.
Recept na nadýchaný tvarohový koláč s kondenzovaným mliekom
Nadýchaný tvarohový koláč je dezert, ktorý dokáže očariť svojou ľahkosťou a krémovou štruktúrou. Jeho príprava si vyžaduje niekoľko jednoduchých ingrediencií a jeden malý trik na dosiahnutie dokonalej štruktúry koláča.
Ingrediencie na korpus:
- 200 g sušienok typu petit beurre,
- 100 g rozpusteného masla.
Ingrediencie na tvarohovú zmes:
- 1 kg tučného tvarohu z vedra,
- 530 g sladeného kondenzovaného mlieka,
- 5 veľkých vajec,
- 2 balenia smotanového pudingu,
- 1 PL zemiakového škrobu,
- 16 g vanilkového cukru,
- štipka soli.
Trik na dokonale nadýchaný tvarohový koláč:
Tvaroh je často príliš vlhký, čo môže ovplyvniť štruktúru tvarohového koláča. Aby ste tomu zabránili, je dobré ho nechať odkvapkať.
- Vyložte cedník kúskom čistej látky (napríklad bavlnenou utierkou).
- Tvaroh preložte na utierku a nechajte ho asi 30 minút odstáť, aby z neho odtiekla prebytočná voda.
- Po tomto čase bude tvaroh hustejší a krémovejší, ideálny na tvarohovú zmes.
Príprava a pečenie:
- Sušienky rozdrvíme na jemný prášok, zmiešame s rozpusteným maslom a rozotrieme na dno tortovej formy vyloženej papierom na pečenie. Vložíme do chladničky, aby stuhli.
- Odkvapkaný tvaroh zmiešame s kondenzovaným mliekom, žĺtkami, pudingom, škrobom a vanilkovým cukrom do hladka. Nemiešajte príliš dlho.
- Bielka vyšľaháme so štipkou soli do tuhej peny. Opatrne ich spojte s tvarohovou zmesou a miešajte stierkou, aby zostali nadýchané.
- Cheesecake vložte do rúry vyhriatej na 160 °C a pečte 40 minút. Potom teplotu znížte na 140 °C a pečte ďalších 40 minút. Po upečení nechajte cheesecake vychladnúť v rúre a potom ho dajte na noc do chladničky.
Triky pre nadýchaný cheesecake
Tajomstvo dokonalého nadýchaného cheesecaku spočíva v niekoľkých kľúčových trikoch.
Po prvé, prísady by mali mať izbovú teplotu, aby sa lepšie spojili a celý koláč sa rovnomerne upiekol. Dôležité je tiež vyhnúť sa nadmernému miešaniu, ktoré by mohlo koláč zbaviť požadovanej štruktúry.
Tvarohový koláč bude ešte krémovejší, ak ho upečiete vo vodnom kúpeli. Jednoducho zabaľte tortovú formu do alobalu a vložte ju do väčšej formy naplnenej horúcou vodou do polovice výšky tortovej formy.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Piškóta- recept, ktorý nemá právo na neúspech. Kľúčom k úspechu je jedna prísada
Moja mama týmto punčom vždy namáčala piškótu. Koláč nikdy nebol suchý. Len voda a 3 prísady
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.