12.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Olena Deriabina).
Belgický úrad pre bezpečnosť potravín vydal nečakané varovanie, ktoré prekvapilo celý svet. Po tom, čo mesto Gent odporučilo svojim obyvateľom recyklovať vianočné stromčeky v kuchyni, odborníci bijú na poplach. Konzumácia ihličia môže mať fatálne následky.
Nebezpečný trend zo Škandinávie ohrozuje zdravie
Všetko sa začalo nevinným nápadom mesta Gent, ktoré sa inšpirovalo škandinávskymi krajinami. Mestský úrad zverejnil na svojej webovej stránke návody, ako využiť ihličie z vianočných stromčekov v kuchyni. Odporúčali obyvateľom zbierať, blanšírovať a sušiť ihličie na prípravu ochutených masiel a iných pokrmov. Táto zdanlivo ekologická iniciatíva však okamžite vyvolala ostrú reakciu odborníkov. Mesto sa snažilo prezentovať tento nápad ako inovatívny spôsob boja proti plytvaniu a podporu udržateľného životného štýlu. Miestni kuchári dokonca začali experimentovať s receptami obsahujúcimi ihličie a zdieľali svoje skúsenosti na sociálnych sieťach. Nadšenie z nového kulinárskeho trendu však rýchlo vystriedali obavy o zdravie obyvateľov.
Smrteľné nebezpečenstvo skryté v ihličí
Federálny úrad pre bezpečnosť potravinového reťazca (AFSCA) reagoval okamžite a dôrazne. Podľa ich vyjadrenia vianočné stromčeky absolútne nepatria do potravinového reťazca. Väčšina stromčekov predávaných počas sviatočnej sezóny obsahuje nebezpečné pesticídy, ktoré sa používajú pri ich pestovaní. Ešte väčšie riziko predstavujú protipožiarne látky, ktorými sú stromčeky ošetrené kvôli bezpečnosti v domácnostiach. Bežný spotrebiteľ nemá žiadnu možnosť zistiť, aké chemikálie jeho stromček obsahuje. Konzumácia takto ošetreného ihličia môže spôsobiť vážne zdravotné problémy od žalúdočných ťažkostí až po život ohrozujúce stavy. AFSCA zdôrazňuje, že neexistuje bezpečný spôsob, ako overiť nezávadnosť vianočných stromčekov pre konzumáciu.
Mesto ustupuje, ale problém pretrváva
Po dôraznom varovaní úradov mesto Gent rýchlo upravilo svoj kontroverzný článok. Pôvodný provokatívny nadpis „Zjedzte svoj vianočný stromček“ zmenili na opatrnejšie znenie „Škandinávci jedia svoje vianočné stromčeky“. Táto kozmetická úprava však nerieši základný problém – čo s tisíckami vianočných stromčekov, ktoré každoročne končia na skládkach. Odborníci odporúčajú alternatívne spôsoby recyklácie, ako je kompostovanie alebo využitie stromčekov na mulčovanie v záhradách. Niektoré mestá organizujú zbery vianočných stromčekov a spracúvajú ich na štiepku, ktorá sa využíva v mestskej zeleni.
Ako bezpečne recyklovať vianočný stromček?
Namiesto experimentovania s nebezpečnými kulinárskymi nápadmi odborníci odporúčajú:
- Odovzdať stromček do mestského zberného dvora
- Využiť ho na kompostovanie (po odstránení všetkých ozdôb)
- Spracovať ho na mulč do záhrady
- Podporiť lokálne iniciatívy na recykláciu stromčekov
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Vianočný kaktus na Vianoce nekvitol? Tu je jednoduchý spôsob, ako ho dostať z problémov
Kedy zasadiť amarylis do kvetináča, aby kvitol na Vianoce? Nezmeškajte najlepší čas
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.