13.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Premreuthai).
Neviete si predstaviť raňajky bez ovsených vločiek ako hlavnej zložky? Vždy si môžete vybrať o niečo menej obľúbenú, ale zdravšiu alternatívu. Hovoríme o ovsených otrubách, ktoré majú mnoho zdraviu prospešných vlastností. Môžu vám pomôcť schudnúť nadváhu, majú vysoký obsah vlákniny a ako metla vymetajú usadeniny z čriev. Sú ideálne ako prídavok do jogurtu alebo šalátov.
Hoci sú zdravé a majú mnoho cenných vlastností pre zdravie, zvyčajne ustupujú obilninám. Ovsené otruby majú vysoký obsah vlákniny a sú skvelým doplnkom jogurtov a iných jedál. Je najvyšší čas oceniť tento pomerne nenápadný produkt – najmä ako doplnok raňajok.
Jedzte namiesto ovsených vločiek. Tu sú vlastnosti ovsených otrúb
- Vločky pochádzajú z celého zrna a čiastočne z jeho šupky.
- Na druhej strane otruby sa vyrábajú len zo šupky (vonkajšej strany zrna).
Otruby, podobne ako obilniny, obsahujú veľa minerálov a vitamínov a sú tiež zdrojom vlákniny, bielkovín a sacharidov. Hoci tu majú veľa spoločných bodov, otruby majú oveľa vyšší obsah vlákniny a bielkovín, ale nižší obsah sacharidov. 100g porcia otrúb poskytuje 245 kcal.
- Vysoký obsah vlákniny má pozitívny vplyv na fungovanie tráviaceho a zažívacieho systému. Pôsobí ako metla, ktorá čistí črevá od usadenín. Ľudia trpiaci zápchou by preto mali vlákninu zaraďovať do svojho jedálnička čo najčastejšie.
- Okrem toho prítomnosť vlákniny v každodennej strave priaznivo pôsobí na peristaltiku čriev a urýchľuje pocit sýtosti. Tým sa znižuje túžba po občerstvení medzi jedlami. Je preto dobrou voľbou pre ľudí, ktorí chcú schudnúť.
Vláknina je však len začiatok. Otruby obsahujú celý rad minerálov a vitamínov.
- Okrem iného obsahujú fosfor, horčík, železo, meď, selén a zinok, ako aj vitamíny skupiny B.
- Majú priaznivý vplyv na kardiovaskulárny systém (posilňujú steny ciev, pomáhajú znižovať krvný tlak) a pomáhajú udržiavať hladinu glukózy v krvi.
- Sú tiež bohaté na polynenasýtené mastné kyseliny.
Ovsené otruby pomôžu skrotiť vysoký cholesterol
Ovsené otruby sú tiež nevyhnutnou súčasťou jedálnička tých, ktorí chcú znížiť hladinu cholesterolu.
- Ovos obsahuje beta-glukány, ktoré pri konzumácii väčšieho množstva znižujú hladinu cholesterolu a LDL frakcie.
Podľa štúdie uskutočnenej na univerzite v Kentucky môže konzumácia 100 g ovsených otrúb počas dvoch týždňov pomôcť znížiť hladinu cholesterolu o 23 %. 23-členná skupina ľudí 21 dní dodržiavala diétu obohatenú o 100 g ovsených otrúb denne.
- Odborníci konštatovali, že hladina cholesterolu u účastníkov klesla už po dvoch týždňoch. Tým to však neskončilo – po skončení experimentu mali denne skonzumovať 50 g výrobku. Týmto spôsobom sa im podarilo udržať stabilnú hladinu cholesterolu.
Otruby áno, ale nepreháňajte to s vlákninou
Hoci nikoho netreba presviedčať o význame vlákniny, pri jej zaraďovaní do jedálnička treba byť opatrný.
- Na začiatok stačia dve alebo tri čajové lyžičky – otruby môžete pridať do jogurtu, smoothies, omáčok, polievok, šalátov, kefíru alebo do šalátov.
- Nemali by ste tiež zabudnúť zvýšiť množstvo vypitej vody a vypiť aspoň o pol litra viac ako zvyčajne. Viac vody je potrebnej na trávenie otrúb.
Hoci sú ovsené otruby veľmi zdravé, ľudia trpiaci gastritídou alebo gastroenteritídou by sa im mali vyhnúť.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Nahraďte tým ovsené vločky. Sú ako metla na črevá. Zasýtia vás na dlhú dobu
Tri najhoršie raňajky pre ľudí s vysokým cholesterolom. Týmto jedlám sa treba vyhnúť
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.