13.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa).
V slovenskej kuchyni majú nakladané uhorky čestné miesto. Sú cenené pre svoju jedinečnú chuť aj pre svoje zdraviu prospešné vlastnosti. Množstvo vitamínov vrátane C a E a pozitívny vplyv na črevnú mikroflóru sú len niektoré z predností tejto tradičnej pochúťky. Niektorí ľudia by však k nim mali pristupovať opatrne. Nakladané uhorky sa neodporúčajú každému do každodenného jedálnička.
Pre mnohých sú uhorky cennou súčasťou stravy.
- Podporujú obehový systém, pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu a znižujú riziko aterosklerózy.
- Nezanedbateľný je aj ich vplyv na vzhľad pokožky, vlasov a nechtov.
Proces fermentácie, ktorý je zodpovedný za vznik uhoriek, je zdrojom mnohých živín.
- Vitamíny A, C, E, skupina B a kyselina mliečna sú zložky, ktoré posilňujú imunitu a chránia pred chorobami.
- Antioxidanty obsiahnuté v nakladaných uhorkách bojujú proti voľným radikálom, spomaľujú proces starnutia a pôsobia proti mnohým chorobám.
Kto by nemal jesť nakladané uhorky?
Analýza zdravotných prínosov nakladaných uhoriek nesmie opomenúť dôležité kontraindikácie.
- Ľudia so žalúdočnými problémami vrátane vredov alebo prekyslenia môžu pociťovať zvýšené ťažkosti v dôsledku kyslosti tejto zeleniny.
- Nakladané uhorky, ktoré sú zdrojom soli, sa neodporúčajú ani ľuďom s hypertenziou, a to z dôvodu rizika zvýšenia krvného tlaku.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Diéta na prečistenie čriev. Kto by ju mal dodržiavať?
Pite ráno namiesto kávy. Dodá vám energiu a navyše zrýchli metabolizmus
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.