13.01.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/NataliaPopova).
Zemiakové placky sú obľúbeným jedlom mnohých Slovákov. V posledných rokoch sú veľmi obľúbené nízkotučné jedlá. Platí to aj pre zemiakové placky? Mnohým neprekáža, že obsahujú veľa tuku. Pre zdravie a správnu hladinu cholesterolu sa však oplatí poznať pár overených rád, ako znížiť jeho množstvo vo vašich obľúbených jedlách. Ako zabrániť tomu, aby zemiakové placky nenasiakli tukom?
Zemiakové placky s menším množstvom tuku
Mnohé prevádzky a reštaurácie ponúkajú vo svojom jedálnom lístku zemiakové placky. Nevieme však, či sú pripravované so zdravým olejom, napr. rastlinným, a či obsahujú menej tuku. Mnoho ľudí sa stále viac rozhoduje pre varenie doma, a tak majú kontrolu nad tým, aké ingrediencie obsahujú ich jedlá.
Lacné, rýchle a jednoduché na prípravu, zemiakové placky, môžu obsahovať aj malé množstvo tuku. Jedným zo spoľahlivých spôsobov, ako dosiahnuť, aby zemiakové placky absorbovali menej tuku, je pridať do cesta trochu alkoholu. Percentá sa počas vyprážania odparia. Aké ďalšie patenty možno použiť?
- Vyloženie misky papierovou utierkou je bezpečný a jednoduchý spôsob. Nádobu, do ktorej zemiakové placky skladujete, jednoducho vysteľte mäkkou papierovou utierkou. Tuk uvoľnený z placiek sa rýchlo vstrebe. Okrem toho pred umiestnením koláča do samostatnej nádoby ho môžete jemne utrieť papierovou utierkou.
- Pridávanie tuku do hmoty – do predtým pripravenej hmoty stačí pridať olej, v ktorom sa budú placky vyprážať. Potom nie je potrebné do panvice pridávať tuk. Mali by ste však poznať striedmosť, pretože množstvo pridaného oleja by malo závisieť od množstva pripraveného cesta.
- Teflónová panvica – oplatí sa investovať do dobrej, teflónovej panvice. Pred vyprážaním panvicu vymastíme štetcom namočeným v tuku. Cesto by malo byť čo najtenšie, pretože hrubšie palacinky sa môžu zle vyprážať a surové zemiaky sú zdraviu veľmi škodlivé!
Recept na ľahké zemiakové placky
Aby boli placky menej mastné a ľahšie, môžete pokojne použiť nižšie uvedený recept. To je veľmi dôležité najmä pre ľudí, ktorí bojujú s nadváhou a vysokým cholesterolom.
Ingrediencie:
- 1 kilogram zemiakov,
- 1 cibuľa,
- 1 vajce veľkosti L,
- 1,5 lyžice múky,
- pol lyžičky vodky alebo liehu,
- olej na vyprážanie,
- soľ.
Príprava:
- Najskôr ošúpeme a nastrúhame zemiaky na jemnom strúhadle.
- Nastrúhajte aj cibuľu a pridajte ju k zemiakom.
- Do zmesi pridáme jedno veľké vajce, lyžicu múky, štipku soli a trochu alkoholu (napr. vodky). Potom hmotu miesime, kým sa suroviny nespoja.
- Na rozohriatu panvicu nalejeme trochu oleja a po chvíli naberačkou pridáme časť cesta. Raz dozlatista otočte na druhú stranu.
- Po upečení položte zemiakové placky na tanier vystlaný papierovými utierkami a sú hotové!
Takto pripravené zemiakové placky môžeme podávať s rôznymi omáčkami, napr. brusnicovou. Výber omáčky na zemiakové placky je však skutočne obrovský. Môžu sa jesť samotné alebo s prílohami, ako je guláš alebo mäso.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Kedy by sa mali zemiaky soliť? Mnoho ľudí stále robí túto chybu
Túto prísadu pridajte do jablkového koláča spolu s jablkami. Každý si príde na svoje
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.