13.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot)
Vďaka svojej sladkoorieškovej chuti a mnohým zdraviu prospešným účinkom je skvelou bylinnou voľbou, ktorú si môžete vychutnať kedykoľvek počas dňa. Na Slovensku ešte stále nie je veľmi populárna. Na čo pomáha pohánkový čaj?
Pohánkový čaj, v Japonsku známy aj ako Soba Cha, je druh nápoja z pražených pohánkových semien, ktoré sú vylúpanými semenami pohánky. Je bezlepkový a bezpečný pre ľudí s celiakiou alebo alergiami a citlivosťou na lepok. Je mimoriadne obľúbená v Japonsku, ako aj v Číne a Kórei vďaka svojim pôsobivým zdravotným účinkom.
Na čo pomáha pohánkový čaj? Aj keď je všeobecne známy, Na Slovensku nie je tak uznávaný
Pripravuje sa z pohánkových semien. Po opražení sa používajú nielen na prípravu múky alebo kaše, ale aj nálevov. Pohánka má množstvo vlastností prospešných pre náš organizmus.
- Má vysokú biologickú hodnotu. V pohánke nájdeme od 8,5 do 19 % bielkovín s priaznivým zložením aminokyselín.
- Znižuje hladinu cholesterolu v krvi, má posilňujúci účinok na cievy a znižuje krvný tlak.
- Je zdrojom nenasýtených tukov a vlákniny, ktorá zlepšuje peristaltiku čriev, a tým napomáha tráviacemu systému, čo prináša lepšie výsledky pri redukčnej diéte.
- Semená pohánky obsahujú vitamín E, ktorý má antioxidačné vlastnosti, a sú tiež pokladnicou vitamínov skupiny B (B1, B2, B3, B6).
- Poskytuje množstvo minerálnych látok (meď, zinok, vápnik, horčík, fosfor, draslík).
- Má antioxidačné vlastnosti (flavonoidy, fenolové kyseliny, fytosteroly, fagopyríny alebo tokoferoly).
- Chráni organizmus pred oxidačným stresom (bioaktívne látky) a pred chorobami (zápcha, hypertenzia, obezita a tvorba žlčových kameňov).
Ako pripraviť pohánkový čaj? Prírodný elixír pre ľudí, ktorí dbajú o svoje zdravie
V Ázii je pohánkový nálev pomerne obľúbený. Konzumuje sa 2 až 3-krát denne a často nahrádza vodu. Je skvelý v zime, zahrieva a uvoľňuje. Pohánkový čaj možno s úspechom piť pred spaním, pretože neobsahuje kofeín. Má ľahkú orechovú príchuť s nádychom vanilkových sušienok. Ako ho pripraviť?
Postup:
Vezmite pol šálky pohánky alebo pražených pohánkových krúp. Zrná nasypte na panvicu a opekajte, kým nezhnednú. Odstavte, aby vychladli. Potom ich vložte do vzduchotesnej nádoby. Odmerajte 1 – 2 polievkové lyžice praženej pohánky na šálku. Zalejte vriacou vodou a varte v pare 5 minút. Sceďte a vychutnajte si pohánkový nálev.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Citrónová voda nalačno: Zázrak pre vaše telo alebo nebezpečný návyk?
Najlepší nápoj pre 50-ročných a viac. Posilňuje kosti a je zdravý pre srdce
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.