14.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dulin).
V dôsledku nízkeho slnečného žiarenia počas jesene a zimy Slováci často čelia nedostatku vitamínu D, ktorého význam pre zdravie je nepopierateľný. Samotná suplementácia však nie vždy prináša očakávané výsledky. Jednoduchou zmenou stravovacích návykov však môžeme zvýšiť vstrebávanie tohto kľúčového vitamínu.
Konzumácia vitamínu D počas najväčšieho jedla dňa môže zvýšiť jeho vstrebávanie až o polovicu.
- Odporúča obohatiť stravu o tuky bohaté na mononenasýtené mastné kyseliny a vitamín E – zložky, ktoré synergicky pôsobia v prospech vstrebávania „slnečného vitamínu“.
Medzi odporúčané potraviny patria:
- orechy,
- avokádo,
- extra panenský olivový olej,
- makrela,
- ľanové semienka,
- vajcia,
- sezam,
- slnečnicový olej,
- mandle,
- paradajky,
- brokolica,
- ružičkový kel,
- čierne ríbezle
- špenát.
Obezita môže negatívne ovplyvniť vstrebávanie vitamínu D.
- Tukové tkanivo „zachytáva“ vitamín skôr, ako stihne v tele pôsobiť.
Riešením môže byť zavedenie produktov s obsahom resveratrolu, ktorý stimuluje tvorbu nových receptorov pre vitamín D.
Táto látka sa nachádza okrem iného aj v:
- tmavej čokoláde,
- kakau,
- pistáciách
- a brusniciach.
Pre plnú aktivitu vitamínu D sú nevyhnutné horčík a zinok. Práve ony umožňujú premenu vitamínu z neaktívnej na aktívnu formu.
Medzi zdroje týchto prvkov patria:
- pohánkové krúpy,
- celozrnný chlieb,
- syr,
- orechy,
- slnečnicové semená,
- strukoviny,
- morské plody,
- otruby
- a ovsené vločky.
Vďaka týmto tipom je možné aj v období nízkeho slnečného svitu účinne dopĺňať a využívať vitamín D v tele, ktorý je kľúčový pre udržanie zdravia a pohody.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Užívate vitamín D? Nerobte tieto veci
Chôdza na chudnutie? Toľko krokov musíte urobiť, aby ste schudli 1 kg
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.