14.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Avalepsap).
Vitamín C je pre naše telo mimoriadne dôležitý a ovplyvňuje nielen imunitu, ale aj mnohé ďalšie dôležité aspekty zdravia. Preto sa oplatí poznať výrobky, ktoré nám poskytnú veľké množstvo tohto vitamínu. Na rozdiel od toho, čo si možno myslíte, nie sú to len citróny. Prečítajte si o ovocí a zelenine, ktoré obsahujú väčšie množstvo vitamínu C ako citrusy.
Vitamín C je jedným z najdôležitejších vitamínov. Jeho nedostatok môže prispieť k oslabeniu imunity alebo zhoršeniu zrážanlivosti krvi. Preto sa odporúča pravidelne ho telu dodávať prostredníctvom vyváženej stravy. Prečítajte si informácie o výrobkoch, ktoré obsahujú veľké množstvo vitamínu C.
Prečo by ste mali dbať na zásobovanie svojho tela vitamínom C?
- Okrem toho, že je vitamín C známy svojou podporou imunitného systému, je aj silným antioxidantom, takže dokáže chrániť naše bunky pred voľnými radikálmi a oxidačným stresom.
- Okrem toho má pozitívny vplyv na kardiovaskulárny systém, pretože znižuje koncentráciu cholesterolu v krvi a zároveň znižuje krvný tlak.
- Navyše vitamín C vytvára aj ochrannú bariéru pre cievy, čím ich chráni pred poškodením. Treba tiež vedieť, že tento vitamín je účinný pri znižovaní hladiny cukru v krvi.
- Okrem toho má regeneračný účinok na pokožku a pomáha urýchľovať hojenie rán, ako aj chrániť nás pred škodlivým UV žiarením.
- O vitamíne C je tiež známe, že spomaľuje proces starnutia pokožky.
Ktoré ovocie má viac vitamínu C ako citrón? Oplatí sa ho zaradiť do svojho jedálnička
- S najvyšším obsahom vitamínu C si zvyčajne spájame citróny, ktoré majú 53 mg vitamínu C na 100 gramov.
Existujú však aj iné druhy ovocia, ktoré túto hodnotu výrazne prevyšujú.
- Hovoríme o šípkach, ktoré patria do skupiny produktov s najvyšším obsahom vitamínu C, keďže obsahujú od 250 do 800 mg/100 g.
- To však nie je jediná výhoda týchto plodov, sú bohaté aj na vitamíny skupiny B, ako aj vitamíny A, E a K.
- Sú tiež bohaté na draslík, železo, vápnik, horčík a kremík. Okrem toho šípky obsahujú aj flavonoidy, karotenoidy, antokyány, triesloviny a kyselinu listovú.
Vďaka toľkým cenným zložkám dokážu šípky zmierniť bolesti kĺbov, znížiť riziko srdcových ochorení a posilniť kosti. Okrem toho má žlčopudný a protizápalový účinok. Zlepšuje tiež imunitu.
Aké ďalšie výrobky obsahujú vysoké množstvo vitamínu C?
Šípky nie sú jediným produktom, ktorý sa môže pochváliť vysokým obsahom vitamínu C. Preto sa oplatí poznať aj ďalšie možnosti, ako dodať telu túto cennú zložku.
Tu sú výrobky, ktoré majú významné množstvo vitamínu C:
- Kaleráb – obsahuje 65 mg vitamínu C na 100 g. Okrem toho je bohatý na draslík, vlákninu, meď a kyselinu listovú. V kalerábe nechýbajú ani ďalšie vitamíny vrátane vitamínu K a vitamínov skupiny B. Zelenina je známa svojimi antioxidačnými, antidiabetickými a protizápalovými vlastnosťami.
- Ružičkový kel – obsahuje až 61 mg/100 g tohto vitamínu. Okrem toho je bohatá na zinok, mangán, draslík, kyselinu listovú a vápnik, ako aj na vitamíny skupiny B, A, E a K. Okrem toho má ružičkový kel pozitívny vplyv na činnosť čriev, pretože obsahuje veľké množstvo vlákniny.
- Petržlenová vňať – petržlenová vňať je tiež bohatá na vitamín C, pretože obsahuje 178 mg/100 g tohto vitamínu. Okrem toho dodáva nášmu telu železo, draslík, vápnik, fosfor a vitamíny A a K. Petržlen má tiež protizápalové, antioxidačné a antibakteriálne vlastnosti. Okrem toho priaznivo pôsobí na vzhľad pokožky tým, že znižuje výskyt farebných zmien.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Koľkokrát denne môžete užívať vitamín C? Toto sa stane, ak ho užijete príliš veľa
Čo by sme mali dopĺňať počas infekčných období? Vôbec nie vitamín C
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.