Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Príprava židovského guláša trvá dva dni. Je taký chutný, že môžete zhrešiť

15.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/from my point of view). Židovské jedlá nie sú na Slovensku také populárne ako napríklad talianska, ázijská alebo americká kuchyňa, ale nebolo to tak...

15.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/from my point of view).

Židovské jedlá nie sú na Slovensku také populárne ako napríklad talianska, ázijská alebo americká kuchyňa, ale nebolo to tak vždy. Faktom je, že tieto jedlá nie sú najjednoduchšie, ale dnešný recept stojí za to, aby ste si na jeho prípravu našli čas. Šoulet alebo židovský guláš je vynikajúci, hoci jeho príprava trvá naozaj dlho. Túto chuť treba bezpodmienečne obnoviť. Základom je mäso, fazuľa a vajcia. Na ich prípravu existuje špeciálny spôsob.

Šoulet – židovský guláš s nezvyčajnou chuťou.
Foto: shutterstock/from my point of view

Šoulet je druh duseného hovädzieho alebo baranieho mäsa, ktoré sa varí špeciálne na šabat, svätý deň v týždni v judaizme. Príprava šouletu je jednoduchá, pretože jedlo sa v podstate pripravuje samo – zbožní Židia nesmú pred šabatom pracovať, vrátane varenia, z čoho pochádza recept na tento pomaly varený guláš. Potrebujete kvalitné mäso, samozrejme, kóšer, fazuľu, krúpy, veľa vajec a veľký liatinový alebo hlinený hrniec. Šoulet sa vrství, pričom poslednú vrstvu tvoria surové vajcia, ktoré sa po mnohých hodinách varenia dokonale rozpadnú. Tento pokrm je veľmi sýty a plný chuti; určite stojí za to ho vyskúšať a preniknúť trochu hlbšie do tajov tejto nezvyčajnej kuchyne, ktorú Slováci málo poznajú.

Šoulet – židovský guláš s nezvyčajnou chuťou

Ingrediencie:

  • 1,5 kg hovädzieho alebo baranieho mäsa (vyberte mierne prerastené kúsky),
  • 250 g bielej fazule,
  • 250 g perlových krúp,
  • cca. 1 kg zemiakov,
  • 3 biele cibule,
  • 2 veľké mrkvy,
  • 7 strúčikov cesnaku,
  • 1,5 l hovädzieho vývaru,
  • 7-8 vajec,
  • koreniny: soľ, čierne korenie, nové korenie, bobkový list,
  • voliteľne: 2 – 3 polievkové lyžice husacej masti.

Šoulet – spôsob prípravy

  1. Príprava tejto židovskej špeciality začína deň vopred namočením fazule. Fazuľu nasypte do misky, zalejte vodou a nechajte ju cez noc napučať. Deň vopred si pripravte aj hovädzí vývar. Na druhý deň fazuľu scedíme a prepláchneme v sitku.
  2. Hovädzie mäso nakrájajte na kocky, rovnako ako zemiaky. Mrkvu a cibuľu nakrájajte na hrubšie plátky a časť cesnaku na tenké plátky.
  3. Nakrájanú cibuľu a cesnak orestujte na 2 lyžiciach olivového oleja (môžete to urobiť priamo v hrnci, v ktorom pripravujete šoulet). Teraz usporiadajte ingrediencie vo vrstvách. Na zosklovatenú cibuľu položte zemiaky, potom mrkvu, hovädzie mäso, strúčiky cesnaku, fazuľu a navrch krúpy.
  4. Každú vrstvu ochuťte soľou a korením a pridajte bobkové listy a guľôčky nového korenia. Na vrch pokrmu položte surové vajcia v škrupine. Celý pokrm zalejte vývarom a varte, až kým nezovrie.
  5. Keď sa šoulet uvarí, odstráňte pokrm z ohňa a vložte ho na 12 hodín do rúry vyhriatej na 80 stupňov. Po tomto čase sa vajcia uvaria natvrdo a hovädzie mäso bude mäkké a chrumkavé. Šoulet podávajte horúci, najlepšie na ohriatom tanieri.
@sivanskitchen

24 hour Chamin/Cholent Recipe
A classic slow-cooked meat and bean dish perfect for Shabbat lunch. This hearty recipe is made in a 7-quart crockpot but can also be prepared in a large pot and cooked overnight in the oven at 225°F. Recipe yields about 8 servings Ingredients: * ½ cup each of dried beans: kidney beans, garbanzo beans, and white beans * 2 ½ pounds beef stew meat (I used boneless short ribs) * ¼ cup oil * 2 large onions, chopped, plus 1 whole large onion * 2–3 sweet potatoes, peeled * 2–3 golden potatoes, peeled * 1 whole garlic head, outer layers removed but left intact * 8 boiled eggs, peeled (prepared the next morning; see instructions below) * 2 teaspoons paprika * 2 teaspoons salt * 1 teaspoon black pepper * 2 tablespoons chicken consommé * Drizzle of honey or maple syrup * A few bay leaves Instructions: 1. Prepare the Beans:
Place the dried beans in a large bowl and cover them completely with water, allowing room for the beans to expand overnight. 2. Sauté the Onions:
Heat the oil in a large saucepan over medium heat. Sauté the 2 chopped onions until they turn slightly darker than golden in color. 3. Prep the Ingredients: * Rinse and drain the soaked beans. * Cut the beef into large chunks. * Leave the potatoes in large pieces. * Remove the thick outer layers of the garlic head, but keep it whole. 4. Assemble the Crockpot: * Layer the beans at the bottom of the crockpot. * Add the beef chunks on top. * Place the sweet potatoes, golden potatoes, whole onion, and whole garlic head over the meat. * Add the sautéed onions on top. 5. Add Water and Seasonings:
Pour in about 2 quarts of water, ensuring all ingredients are fully covered. Add the paprika, salt, black pepper, chicken consommé, and a drizzle of honey or maple syrup. Finish with a few bay leaves. 6. Cook: * Cover and cook on high for about 6 hours, basting occasionally. * Reduce the heat to low and allow the dish to cook overnight. 7. Prepare the Eggs the Next Morning: * Boil about 8 eggs, then peel them. Add the peeled eggs to the chamin about one hour before serving. * Note: I prefer to boil the eggs separately to avoid the eggshells releasing toxins into the chamin. Alternatively, you can place unpeeled eggs in an oven-safe dish with water and bake them overnight. Baking will give the eggs a slightly brown color. Peel them in the morning and add them to the chamin. 8. Serve:
Wake up to the incredible aroma, and enjoy your warm, comforting chamin for Shabbat lunch. Enjoy! #holiday #sivanskitchen #shabbat #fyp #slowcooker #crockpot

♬ מחרוזת שבת – הפרויקט של רביבו

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Fazuľová polievka bez tohto prídavku nemá nárok na dobrú chuť. Tento starý recept si zaslúži medailu

Urobím si hrniec tejto polievky a mám večeru na dva dni. Je najlepšia, pretože sa spolieham na tieto dve mäsá


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Stačí vypiť pohár denne. Nápoj pomáha zmierniť bolesť kĺbov a chráni tepny

19.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Parsha). Nepotrebujete drahé doplnky ani lekárske predpisy. Pravidelné pitie tohto jednoduchého nápoja môže pomôcť vašim kĺbom, znížiť tlak, ochrániť…

Konzumácia tohto ovocia nám môže priniesť niekoľko rokov života navyše. Vyplýva to z výskumu

19.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Collin Quinn Lomax). Chcete sa dožiť vyššieho veku a pritom si pochutnať? Nemusíte hľadať zázračné elixíry. Najnovšie výskumy ukazujú,…

Rýchly orechový koláč bez pečenia na Veľkú noc. Záchrana života na poslednú chvíľu, ak nestíhate!

19.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Candice Bell). Ak hľadáte chutný nepečený veľkonočný koláč, určite vyskúšajte orechový dezert s pudingovou zmesou a sušienkovým základom. Koláč…

Pite, ak plánujete jesť viac. Zlepšite trávenie, vyhnite sa nadúvaniu

19.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Inspiration GP). Pocit plnosti, kŕče, nadúvanie či pichanie v bruchu po jedle – poznáme to všetci. Stačí ťažšie jedlo,…

Pridajte ho do kávy namiesto bežného mlieka. Má vysoký obsah bielkovín a vlákniny, nízky obsah tuku

18.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/FoodVideoPhoto). Nie je to ovsené, nie je to sójové – a napriek tomu chutí takmer ako klasické mlieko. Mlieko z…

Auto Trendy

Najväčšia chyba pri umývaní auta: Robíte ju aj vy?

19.4.2025 Redakcia Auto trendy - Umývanie auta je pre mnohých vodičov neoddeliteľnou súčasťou jarnej údržby. Bezkontaktné umyvárne ponúkajú pohodlný a rýchly spôsob, ako sa zbaviť nečistôt. Avšak nesprávny postup môže…

Nový elektromobil prekonáva očakávania s benzínovým motorom ako generátorom!

19.4.2025 Redakcia Auto trendy - Mazda prichádza s niečím nečakaným. Jej nový elektromobil EZ-60 dokazuje, že inovácie nemajú hraníc. Tentokrát prekvapila kombináciou elektrického pohonu a benzínového motora. Ako to vlastne…

Ostrov, ktorý mení národnosť každých šesť mesiacov: Bizarný príbeh hranice, kde raz ste Španiel a potom Francúz

19.4.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si, že sa ráno zobudíte ako občan Španielska, no o pár mesiacov sa stanete Francúzom – bez toho, aby ste sa čo i len…

Dôchodcovia ako kľúč k úspechu: Čína odpovedá na Trumpove clá originálne

19.4.2025 Redakcia Auto trendy - Čína našla inovatívny spôsob, ako čeliť ekonomickému tlaku zo strany USA. Vláda sa rozhodla staviť na „striebornú ekonomiku“ a sústrediť sa na seniorov, ktorí môžu…

Kráľovské šachy pre kráľovské duše: Rolls-Royce redefinuje luxus

19.4.2025 Redakcia Auto trendy - Rolls-Royce opäť posúva hranice luxusu – tentokrát však nie na štyroch kolesách, ale na šachovnici. Nový exkluzívny šachový set prináša precízny dizajn, špičkové materiály a…

Dráma vo vzduchu: Čínsky vojenský vrtuľník pristáva na lodi v blízkosti Taiwanu

19.4.2025 Redakcia Auto trendy - Sociálne siete obletelo výnimočné video zachytávajúce čínsky vojenský vrtuľník Z-10, ako sa pokúša pristáť na nákladnej lodi. Experti však varujú – ide o viac než…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov