15.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Oleksandr Berh).
Do slovenských obchodov pomaly prichádza exotická novinka, ktorá už očarila milióny ľudí po celom svete. Tangelo, šťavnatý kríženec mandarínky a grapefruitu, sľubuje nielen výnimočnú chuť, ale aj revolúciu vo vašej starostlivosti o zdravie a krásu. Vedci potvrdzujú jeho blahodarné účinky a výživoví poradcovia ho označujú za superhrdinu medzi citrusmi.
Zrodenie citrusovej hviezdy
Príbeh tangela sa začal písať začiatkom 20. storočia v amerických laboratóriách. Pestovatelia vtedy snívali o dokonalom ovocí, ktoré by spájalo sladkosť mandarínky s osviežujúcou chuťou grapefruitu. Po rokoch experimentovania vznikol hybrid, ktorý prekonal všetky očakávania. Minneola, najslávnejšia odroda tangela, si rýchlo našla cestu do záhrad po celom svete. Jej charakteristický tvar s elegantným krčkom a tenkou šupkou ju robí nezameniteľnou. Dnes sa pestuje najmä v slnečnom Španielsku, Izraeli a USA, odkiaľ putuje do európskych obchodov.
Tajomstvo krásy ukryté v šťavnatej dužine
Výskumy potvrdzujú, že tangelo je skutočnou pokladnicou zdravia. V jedinom plode nájdete viac vitamínu C ako v dvoch pomarančoch. Práve vysoký obsah vitamínu C (70 mg na 100 g) robí z tangela prírodný elixír mladosti. Tento vitamín je kľúčový pre tvorbu kolagénu, ktorý udržiava vašu pleť pružnú a mladistvú. Antioxidanty a flavonoidy v tangele bojujú proti voľným radikálom, spomaľujú starnutie buniek a chránia vašu pokožku pred škodlivými vplyvmi prostredia.
Dermatológovia vyzdvihujú najmä obsah vitamínu A, ktorý zlepšuje elasticitu pokožky a pomáha v boji proti akné. „Pravidelná konzumácia tangela môže výrazne zlepšiť stav problematickej pleti,“ potvrdzuje známa košická dermatologička MUDr. Jana Nováková. Vysoký obsah vody (až 85%) navyše hydratuje organizmus zvnútra a podporuje prirodzenú žiarivosť pokožky.
Prečo ho milujú športovci aj diabetici?
Tangelo si získalo priazeň aj medzi športovcami a ľuďmi sledujúcimi svoju váhu. S nízkym glykemickým indexom (okolo 40) nezaťažuje pankreas a nespôsobuje prudké výkyvy cukru v krvi. Vysoký obsah draslíka podporuje správnu funkciu svalov a srdca, čo ocenia najmä vytrvalostní športovci.
„Po náročnom tréningu si vždy doprajem tangelo. Dodá mi energiu a pritom nezaťaží organizmus zbytočnými kalóriami,“
– prezrádza fitness trénerka.
Ako si ho najviac vychutnať?
Tangelo očarí vaše chuťové poháriky jedinečnou kombináciou chutí. Jeho sladko-kyslá chuť vynikne najmä v čerstvých šťavách a smoothies. Skúste ho pridať do ranného smoothie bowl s banánom a chia semienkami. V kuchyni ho môžete využiť aj netradične – výborne sa hodí k morským plodom alebo do exotických šalátov. Cukrári ho pridávajú do pečiva pre jedinečnú arómu a šťavnatosť.
„Tangelo si najlepšie vychutnáte pri izbovej teplote. Pred konzumáciou ho nechajte aspoň hodinu mimo chladničky,“
– odporúča šéfkuchár.
Kde ho kúpite? Na Slovensku nájdete tangelo v lepšie zásobených supermarketoch a špecializovaných predajniach s exotickým ovocím. Najlepšiu sezónu má od novembra do marca. Cena sa pohybuje od 12,50 do 24 eur za kilogram.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Končia v koši na kilá. Ušetrite – zabudnete na mole a nečistoty v dome
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.