16.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nor Gal).
Máte chuť na lahodný dezert ku káve? Alebo očakávate hostí a hľadáte recept na niečo chutné, čo sa dá rýchlo pripraviť? Ste na správnom mieste. Tu je najjednoduchší čokoládový koláč, ktorý nielen výborne chutí, ale aj veľkolepo vyzerá.
Čokoládový koláč je absolútna klasika, ktorá sa hodí na každú príležitosť. Niektorí ľudia ho dokonca pripravujú namiesto torty. Vôbec nás to neprekvapuje, pretože dezert je vynikajúci a jeho príprava je rýchla a jednoduchá. Nemal by s ním mať problém ani cukrársky začiatočník. Z nášho receptu vždy vyjde, perfektne vykysne a je veľmi nadýchaný. Vyskúšajte ho a presvedčte sa sami.
Rýchly čokoládový koláč. Vláčny a rozplývajúci sa v ústach
Čokoládový koláč sa dobre kombinuje s rôznymi prílohami, ako je džem, puding alebo ovocie. Ja uprednostňujem klasický variant, ktorý na záver ozdobím polevou. Samozrejme, môžete ju nahradiť niečím iným, napríklad práškovým cukrom alebo čokoládovo-orieškovým krémom. Tu sú potrebné ingrediencie.
Cesto na koláč:
- 100 g dezertnej čokolády
- 80 g masla
- 2 vajcia
- 125 ml mlieka
- 150 g cukru
- 150 g hladkej múky
- čajová lyžička prášku do pečiva
Poleva:
- 100 g mliečnej čokolády
- 25 g masla
Rýchly nedeľný koláč ku káve. Čokoláda je vždy dobrý nápad
Ak sa obávate, že dezert bude príliš sladký, namiesto mliečnej čokolády na polevu môžete použiť dezertnú alebo horkú čokoládu. Všetko závisí od vašich preferencií. Na prípravu koláča používam tortovú formu s priemerom 21 cm. Vyložím ju papierom na pečenie a pokračujem v príprave cesta na koláč.
Tu sú stručné pokyny na prípravu:
- Do hrnca dajte nakrájané maslo a nalámanú čokoládu. Zahrievajte potom na miernom ohni za stáleho miešania. Prísady by sa mali rozpustiť a vytvoriť hladkú hnedú hmotu.
- Odstavte hrniec z ohňa, pridajte mlieko a všetko potom premiešajte.
- V miske vyšľahajte vajcia s cukrom do nadýchanej peny.
- Pridajte potom múku a predtým pripravenú čokoládovú zmes.
- Miešajte na nízkych otáčkach. Potom preneste do formy.
- Koláč vložte do rúry vyhriatej na 175 °C. Pečte 45 minút.
- Pripravte polevu. Do misky vložte nalámanú čokoládu a nasekané maslo. Rozpustite ju v mikrovlnnej rúre alebo zohrejte na miernom ohni.
- Nalejte na vychladnutý koláč. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Urobím dve hmoty a pridám sladký nápoj. Zebra koláč nikdy nebol chutnejší
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.