16.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/etorres)
Hoci sa turecký ayran pripravuje len z troch zložiek, zoznam jeho výhod je veľmi dlhý. Nielenže účinne uhasí smäd, ale tiež pomáha regulovať krvný tlak a hladinu cholesterolu, zlepšuje pleť, pomáha tráveniu a výborne chutí. Ako ho pripraviť a konzumovať? Zistite to prečítaním nášho článku.
Ayran alebo jogurt, voda, soľ
Ayran je veľmi jednoduchý nápoj, ktorý sa pripravuje doslova z troch zložiek: je to kombinácia jogurtu, vody a soli. Niekedy, v niektorých prípadoch a krajinách, sa môžu vyskytovať aj ďalšie prísady: korenie alebo lístky mäty. Pôvodne pochádza z Turecka, ale je známy aj na Balkáne a Blízkom východe v rôznych – veľmi podobných – podobách. Tradične sa nápoj konzumuje k jedlám, najmä mastným, na zlepšenie trávenia, hoci nič nebráni tomu, aby ste si ho vychutnali aj počas horúcich dní. Netreba sa obmedzovať, pretože bude ideálny aj v zime, keďže má tiež skvelý vplyv na imunitu.
Ako sa vyrába turecký ayran?
Ayran sa dá ľahko zohnať počas zahraničných dovoleniek, ale niekedy je k dispozícii aj v obchodoch, napríklad v plechovke. Okrem toho ho môžu mať vo svojom jedálnom lístku aj niektoré podniky podávajúce jedlá tureckej kuchyne. Ak nechodíme na zahraničné cesty, ayran si môžeme pripraviť doma, pretože jeho príprava je triviálna. Aké sú ingrediencie? Budete potrebovať:
- 400 ml gréckeho alebo balkánskeho jogurtu,
- 500 ml minerálnej vody,
- pol čajovej lyžičky soli.
Jednoducho nalejte ingrediencie do väčšej nádoby a rozmixujte ich na jemnú penu. Ayran je v podstate hotový, ale môžete ho dať do chladničky, aby lepšie vyhovoval prevládajúcemu teplu. Najlepšie je najprv vyskúšať ho v tejto verzii, ale ak vám chuť úplne nevyhovuje, oplatí sa ju spestriť. Tu môžu pomôcť buď lístky mäty, alebo citrusové kôry.
Na čo je ayran dobrý?
Zdá sa, že skromné zloženie nás neprekvapí ničím výnimočným. Pravda je však úplne iná. Ayran je bohatým zdrojom cenných látok. V popredí sú vitamíny skupiny B, ako aj C a D. Okrem toho je výborným doplnkom bielkovín, vápnika a sodíka. Ako nám teda pitie ayranu prospieva? V prvom rade ideálne zlepšuje činnosť tráviacej sústavy a urýchľuje tráviace procesy. Jogurt je bohatstvom živých bakteriálnych kultúr, a ako vieme, tie ako nič iné dobre pôsobia na črevá, ktoré sa nie nadarmo nazývajú „druhým mozgom“. Práve tam sa buduje imunita a z tela sa ľahšie odstraňujú toxíny.
Stojí za to pozrieť sa na vitamíny, ktoré sú tiež prítomné v ayrane. Tie zo skupiny B prospievajú nášmu zdraviu komplexne: sú potrebné na to, aby kľúčové telesné systémy fungovali bez problémov. Vitamín C sa najčastejšie spomína v súvislosti s imunitou: samozrejme, je to pravda, ale má oveľa viac zásluh. Predovšetkým robí cievy pružnejšími, a to uľahčuje udržiavanie normálneho krvného tlaku.
Okrem toho táto cenná látka pomáha syntetizovať kolagén, a to sa premieta do lepšieho vzhľadu našej pokožky. Nielenže vyzerá mladšie, ale aj ľahšie regeneruje, rany sa rýchlejšie hoja a navyše sa na nej ťažšie tvoria nové vrásky. Okrem toho je veľmi silným antioxidantom, a ako vieme, dokáže ľahšie odstraňovať toxíny, zbavovať sa voľných radikálov zodpovedných za vznik civilizačných ochorení, ako aj odďaľovať proces starnutia buniek tela.
Nesmie sa zabúdať ani na poriadnu porciu bielkovín. Faktom je, že ho najčastejšie dopĺňajú športovci, pretože je to budovateľ svalov v tele, ale nielen to. Je tiež dôležitým zdrojom energie a cenným katalyzátorom pre správny priebeh všetkých procesov v tele.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Pohár mlieka denne znižuje riziko rakoviny hrubého čreva
Pridajte si čajovú lyžičku do kávy. Napomáha koncentrácii a podporuje kardiovaskulárny systém
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.