16.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa).
Spadnutá piškóta je nočnou morou mnohých žien v domácnosti. Piškóta je bohužiaľ náchylná na prehýbanie a vy chcete, aby vyšla nadýchaná ako obláčik. Čo môžete urobiť, aby bola piškóta dokonalá? Stačí, ak do zmesi pridáte trochu obľúbeného kuchynského výrobku. Pozrite si najlepší recept na piškótu.
Piškóta tvorí základ mnohých koláčov – od tých s krémom cez rolády až po torty. Bohužiaľ, naša snaha môže byť márna, ak sa hneď po vybratí z rúry prepadne. Vyhnite sa tejto situácii pomocou… octu. Nemusíte sa obávať nepríjemného zápachu octu – bude nepostrehnuteľný a vaša piškóta bude vďaka nemu nadýchaná.
Ocot na nadýchanú piškótu – prečo to funguje?
Na začiatok sa oplatí položiť si otázku: Prečo sa piškóta prepadáva?
- No, keď sa pečie, vzduch uzavretý v jej štruktúre sa rozpína, čo spôsobuje, že sa piškóta rozťahuje.
- Keď ju vyberiete z rúry a začne chladnúť, tento vzduch z nej uniká, čím stráca svoju zotrvačnosť.
Preto sa oplatí použiť octovú metódu, aby sa predišlo prehýbaniu upečeného výrobku.
- Keď sa tento kuchynský výrobok pridá do žĺtkov, bude reagovať s práškom do pečiva v zmesi. Následne sa vytvoria bublinky oxidu uhličitého.
Vďaka tomu je piškóta ľahká a nadýchaná ako obláčik.
Recept na dokonalú piškótu s octom
Tu je recept na piškótu s použitím štandardných prísad. Ocot je nezvyčajným doplnkom. Môžete pridať kakao, citrónovú alebo pomarančovú kôru alebo dokonca obľúbené ovocie. Mnohí ľudia do zmesi radi pridávajú olej alebo prírodný jogurt.
Aké prísady potrebujete na prípravu dokonalej klasickéj piškóty? Tu je ich zoznam:
- 4 vajcia izbovej teploty
- 1 šálka celozrnnej múky
- 1 šálka cukru
- 1/2 šálky zemiakovej múky
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 1 čajová lyžička octu
Ako na to?
- Na začiatok oddeľte bielka od žĺtkov a spolu s cukrom ich vyšľahajte do tuha. Žĺtky zasa zmiešajte s octom.
- V ďalšom kroku postupne prilievajte žĺtky s octom do vyšľahaných bielkov.
- Potom prisypte preosiatu múku s práškom do pečiva a jemne premiešajte stierkou.
- Zmes preložte do formy vyloženej papierom na pečenie a pečte pri teplote 180 stupňov 35-40 minút.
- Po tomto čase nechajte koláč vychladnúť.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Cesto vykysne ako nikdy predtým. Všetko, čo potrebujete, je lyžička tohto výrobku
Pridajte do cesta na palacinky. Tento neobvyklý trik z čias socializmu nemá konkurenciu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.