16.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/YuliiaHolovchenko)
Koláče a sladké občerstvenie sú na stole vždy vítané. Bohužiaľ, väčšina z nich obsahuje veľa kalórií. Našťastie existujú šikovné spôsoby, ako to obísť a siahnuť po zdravších náhradách tradičných surovín. Dobrou možnosťou je vymeniť maslo za avokádo, ktoré dodá pečivu v strede príjemnú vlhkosť a zároveň je menej kalorické. Objavte recept na čokoládový koláč s použitím avokáda namiesto masla.
Zdravšie náhrady obľúbeného pečiva a sladkostí sú čoraz bežnejšie. Nie je to inak ani v prípade čokoládového koláča, ktorý môže chutiť skvele a mať oveľa menej kalórií. Stačí, ak namiesto masla siahnete po avokáde. Stojí za zmienku, že tento recept je pri pohľade na súčasné ceny masla mimoriadne aktuálny.
Môže avokádo nahradiť maslo? Zdravá a menej kalorická náhrada
Avokádo je ovocie, ktoré sa s obľubou používa do šalátov alebo ako posýpka na sendviče. Ukázalo sa, že môže byť aj dobrou a navyše zdravou prísadou do pečiva, takže čokoládový koláč môžete jesť bez výčitiek. Je to zdravá náhrada masla a obsahuje oveľa menej kalórií.
Okrem toho je avokádo zdravý tuk, bohatý na mononenasýtené mastné kyseliny a má tiež veľmi dobrý pomer polynenasýtených mastných kyselín omega-3 a omega-6. Je plné živín, ako sú vitamíny (K, E, C, B), ako aj minerálov, napríklad draslíka, fosforu, železa a horčíka. Vďaka tomu je koláč s avokádom nielen chutný, ale aj výživný.
Okrem toho je to dobrá voľba pre ľudí, ktorí chcú pripraviť pečivo, ale vyhýbajú sa laktóze alebo sú na vegánskej diéte. Avokádo ako náhrada masla je mimoriadne aktuálnou možnosťou, pretože mnoho ľudí hľadá lacnejšie náhrady tohto tuku. Okrem toho, keď sa pridá do koláča, koláč je vďaka nemu mimoriadne nadýchaný, vnútri mäkký a vlhký. Výhody hovoria samy za seba, takže určite stojí za to vyskúšať čokoládovú tortu, do ktorej by ste namiesto masla mali siahnuť po avokáde.
Recept na koláč s avokádom
Avokádo je dobrou náhradou masla, pretože ho nahrádza v pomere 1:1. 100 g masla tak možno nahradiť 100 g roztlačenej dužiny avokáda. Dbajte na dodržanie správneho pomeru, aby mal koláč správnu konzistenciu a celé pečenie bolo chutné. Na jeho prípravu budete potrebovať tieto suroviny:
- 260 g zrelého avokáda (zvyčajne 2 kusy)
- 200 g horkej čokolády
- 300 g celozrnnej múky
- 250 g cukru (môže byť menej, nahradiť napr. erytritolom)
- 30 g kakaa
- 5 stredne veľkých vajec
- 250 ml mlieka
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
Ako pripraviť koláč s avokádom namiesto masla?
Príprava:
Prípravu začnite tým, že si pripravíte štvorcovú tortovú formu s rozmermi 24 × 24 cm alebo okrúhlu tortovú formu s priemerom 25 cm. Výrobky by mali mať izbovú teplotu, preto je dobré vybrať vajcia z chladničky približne 1 – 2 hodiny pred začatím prípravy koláča. Keď je všetko pripravené, preosejte do misy múku, sódu bikarbónu, prášok do pečiva a kakao. Všetko spolu premiešajte. Avokádo pripravíme tak, že vydlabeme dužinu a vidličkou ju roztlačíme na jemnú kašu.
Môžete použiť aj mixér, aby ste vytvorili dokonale hladkú hmotu. V samostatnom hrnci jemne zohrejte, ale nevarte mlieko. Pridajte čokoládu a miešajte, kým sa nerozpustí, potom ju nechajte vychladnúť. Do samostatnej misy nasypte cukor, pridajte vajcia a všetko spolu miešajte asi 4 minúty na najvyšších otáčkach. Do vzniknutej zmesi pridajte avokádo a miešajte, kým sa ingrediencie dôkladne nespoja.
Potom začnite postupne pridávať čokoládu s mliekom, už pri nižších otáčkach mixéra. Po častiach začnite pridávať aj predtým pripravené a zmiešané suché prísady. Môžete to urobiť aj ručne pomocou drevenej lyžice alebo stierky. Jemne miešajte, kým nevznikne homogénna hmota.
Pripravenú tortovú formu vyložte papierom na pečenie a nalejte do nej celú čokoládovú zmes. Umiestnite ju na strednú mriežku do rúry vyhriatej na 180 °C, nastavenej na horný a dolný stupeň (bez ventilátora). Koláč pečte 50 minú.
Upečený čokoládový koláč nechajte odpočívať v teplej, ale už vypnutej rúre asi 10-15 minút s mierne pootvorenými dvierkami. Po uplynutí tohto času ho vyberte z formy a nechajte vychladnúť. Môžeme ich podávať posypané práškovým cukrom alebo poliate špeciálne pripravenou polevou. Najlepšie sa skladujú v chladničke. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.