17.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Somchai_Stock)
Mangostan nie je na Slovensku populárny, čo je škoda, pretože sa ukázalo, že v sebe skrýva pomerne veľa sily. Je to exotické ovocie s bohatou históriou, neobvyklou chuťou a pôsobivými zdravotnými účinkami, a práve preto si v posledných rokoch získava popularitu po celom svete.
Čo má mangostan spoločné s mangom? Ovocie, ktoré prekvapí
Mangostan pochádza z juhovýchodnej Ázie. Strom mangostanu môže dorásť až do výšky 25 metrov a je veľmi náročný na podnebie – rastie len v trópoch, kde je vysoká vlhkosť a teplo. História tohto ovocia siaha stovky rokov do minulosti. Mangostan bol cenený ázijskými panovníkmi. Podľa legendy ho za svoje obľúbené ovocie označila aj samotná kráľovná Viktória a sľúbila vysokú odmenu každému, kto jej dodá čerstvý mangostan, čo je mimoriadne náročná úloha.
Plody sa v tradičnej medicíne v Ázii už stáročia používajú na liečbu rôznych ochorení, ako sú zápaly, infekcie alebo bolesti brucha. Jeho názov sa môže spájať s iným u nás obľúbeným ovocím, mangom, ale v skutočnosti s ním nemá veľa spoločného ani z botanického hľadiska, ani z hľadiska chuti.
Mangostan má tvrdú fialovú šupku, ktorá ukrýva jemnú bielu dužinu rozdelenú na segmenty, trochu pripomínajúce cesnak alebo liči. Chuť je naopak sladkokyslá, opisovaná ako osviežujúca. Mnohí ľudia ju prirovnávajú ku kombinácii broskyne, ananásu a hrozna. Pozornosť priťahuje nielen vzhľad a chuť tohto ovocia, ale aj jeho vlastnosti.
Čo obsahuje mangostan? Exotické ovocie plné pokladov
Mangostan je skutočnou pokladnicou živín a jeho najväčším bohatstvom sú zlúčeniny nazývané xantóny – silné antioxidanty, ktoré podporujú zdravie na mnohých úrovniach. Vďaka tomu je mangostan jedinečný, ale okrem xantónov obsahuje aj vitamíny C, B1, B2, B6, draslík, horčík, vápnik, fosfor a vlákninu. To všetko znamená, že mangostan predovšetkým vďaka vysokému obsahu vitamínu C a xantónov podporuje imunitný systém a pomáha telu bojovať s infekciami.
Odporúča sa aj ľuďom, ktorí majú problémy so zápalmi kĺbov. To všetko vďaka xantónom, ktoré majú silné protizápalové účinky. Okrem toho pomáha znižovať hladinu „zlého“ cholesterolu, čím chráni srdce a cievy pred poškodením.
Vláknina zasa podporí tráviaci systém, takže výber mangostanu ako sladkej desiaty je skvelou voľbou pre zdravé črevá. Mangostan je prospešný nielen pre zdravie, ale aj pre krásu – ovocie sa často využíva v kozmetike, pretože pomáha v boji proti akné, zmierňuje zápaly pokožky a podporuje proces jej regenerácie.
Prémiové ovocie. Jeho pestovanie je mimoriadne náročné
Mangostan nie je na Slovensku ľahko dostupným ovocím, najmä kvôli jeho nárokom na prepravu a skladovanie. Najčastejšie ho možno nájsť v obchodoch s exotickým ovocím, na ázijských trhoch alebo v špecializovaných lahôdkach.
Čoraz častejšie je však k dispozícii vo forme výživových doplnkov alebo v ovocných šťavách. Treba si tiež uvedomiť, že toto ovocie je náročné na pestovanie – strom začína rodiť až po 7 až 10 rokoch, čo závisí aj od klimatických podmienok.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Tieto plody sú najviac kontaminované. Nestačí ich opláchnuť pod vodou
Máloktorý Slovák pozná toto ovocie, ktoré z tela vyplavuje toxíny. Je to skutočné ovocie budúcnosti
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.