17.1.Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Video_Stock _Production)
To, že je to pokladnica zdravia, nie je žiadna novinka. Vedci sa však rozhodli pozrieť sa na ňu ešte bližšie. Podľa časopisu Nutrients šťava z bazy čiernej napomáha chudnutiu, zlepšuje stav metabolizmu a pomáha znižovať hladinu cukru v krvi.
Plody bazy čiernej sa v tradičnej medicíne vyskytujú už dlho. Používal sa už v staroveku – Gréci a Rimania používali jeho kvety a plody na liečebné účely. Postupom času sa rastlina rozšírila po celej Európe, a tak sa „dostala“ aj na Slovensko.
Baza čierna sa prirodzene vyskytuje v lesoch, na poliach a v domácich záhradách. Kvitne v máji a júni, keď je pokrytá drobnými bielymi kvetmi zhromaždenými v dáždnikoch. Plody dozrievajú o niečo neskôr, na prelome augusta a septembra. Z kvetov bazy sa vyrába nálev, sirup a zdraviu prospešný ocot. Z plodov sa zasa vyrába šťava, tinktúra a džem.
Baza čierna a jej cenné vlastnosti
Šťava z čiernej bazy je skutočným pokladom vitamínov A, C, K, vitamínov skupiny B, fenolových kyselín, flavonolov (vrátane kvercetínu, kemferolu a izoramnetínu) s antioxidačnými vlastnosťami. Ide teda o prírodný elixír, ktorý podporuje imunitný systém a funkciu mozgu. Je prospešný aj pre posilnenie kostí a zdravý vzhľad vlasov, pokožky a nechtov.
K tomu treba prirátať ďalšie benefity, ako je znižovanie krvného tlaku alebo regulácia hladiny cholesterolu a zmiernenie príznakov prechladnutia a chrípky. Výskumníci z Washingtonskej štátnej univerzity sa rozhodli ísť o krok ďalej a otestovať jeho ďalšie potenciálne zdravotné prínosy. Zamerali sa na spaľovanie tukov, toleranciu glukózy a zloženie črevnej flóry.
Šťava z bazy čiernej pomáha pri chudnutí. Nové výsledky výskumu
Čo ukázal nový výskum? Ukázalo sa, že pitie 340 ml šťavy z bazy čiernej každý deň počas jedného týždňa má pozitívny vplyv na zmeny v črevnom mikrobióme, zlepšuje toleranciu glukózy a oxidáciu tukov.
Štúdia sa uskutočnila na skupine 18 dospelých, ktorí bojovali s nadváhou. Účastníci pili brezovú šťavu alebo placebo podobnej chuti a farby, ktoré pripravilo Laboratórium pre inováciu potravín Štátnej univerzity v Severnej Karolíne. Zároveň dodržiavali štandardizovanú diétu.
Klinické testy vykonané po ukončení štúdie ukázali, že účastníci konzumujúci šťavu z bazy čiernej mali výrazne zvýšené množstvo prospešných črevných baktérií, ako sú napríklad Firmicutes a Actinobacteria. Na druhej strane sa zistilo, že množstvo škodlivých baktérií (Bacteroidetes) sa zároveň znížilo. Priaznivé účinky na črevný mikrobióm sa tým však nekončili, pretože sa zlepšil aj metabolizmus.
Pravidelné pitie šťavy z bazy čiernej znížilo u účastníkov hladinu glukózy v krvi o 24 % a odborníci zaznamenali aj deväťpercentný pokles hladiny glukózy v krvi. Výsledky štúdie ukázali, že šťava z bazy čiernej môže zlepšiť schopnosť organizmu spaľovať tuky. Účastníci, ktorí pili šťavu, spálili o 27 percent viac tuku počas fyzickej aktivity, ako aj v pokoji, čo môže pomôcť lepšie regulovať telesnú hmotnosť.
Patrick Solverson, odborný asistent na Katedre výživy a fyziológie telesných cvičení na Lekárskej fakulte WSU Elsona S. Floyda, poukazuje na to, že v súčasnosti začíname spoznávať hodnotu bazy čiernej pre ľudské zdravie. Podľa neho vykonané štúdie ukazujú, že má pomerne veľa metabolických a prebiotických zdravotných výhod.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.