17.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/kai keisuke)
Cesnak je jednou z tých druhov zeleniny, ktoré majú v našej kuchyni čestné miesto. Nielenže zvyčajne pozitívne ovplyvňuje chuť jedál, ale vďaka zlúčeninám síry sa zaraďuje aj medzi prírodné antibiotiká. Okrem surovej verzie možno nájsť aj čierny cesnak. Aj ten sa dokonale hodí ku kulinárskym chutiam, ale môže ponúknuť veľa pre naše zdravie. Prečo by sme mali mať čierny cesnak na pamäti? Ako sa dá použiť? Poďme to zistiť.
Čierny cesnak: čo je o ňom známe?
Mnohých ľudí možno čierny cesnak prekvapí, ale v ďalekej Ázii, teda v Japonsku alebo Južnej Kórei, je už dlho dobre známy. Treba tiež zdôrazniť jednu vec: nejde o odrodu tejto aromatickej zeleniny, ale jeho strúčiky sú jednoducho podrobené špecifickej fermentácii. Výsledkom je, že cesnak zhnedne alebo dokonca sčernie.
Ukazuje sa, že tento proces mení nielen farbu, ale aj jeho chuť. Namiesto toho, aby bol dosť štipľavý a nie práve žiadúci, stáva sa sladším, s jemným nádychom pripomínajúcim sladké drievko. Čierny cesnak môžeme konzumovať bez obáv, pretože neovplyvňuje zápach našej pokožky ani dych, ale navyše treba zdôrazniť jednu vec: je oveľa zdravší ako ten, ktorý poznáme z obchodov alebo zo záhrady.
Fermentované produkty sú ako zlato
Nie je žiadnym tajomstvom, že fermentovaná zelenina je zdravá. Nakladané uhorky a kapusta nás kedysi zachraňovali, keď bol prístup k čerstvým produktom sťažený. Čierny cesnak nie je výnimkou. Rovnako ako v jeho surovom náprotivku sú účinnými látkami, ktoré prispievajú k jeho zdraviu prospešným účinkom, deriváty síry.
Ako vieme, práve tento prvok má baktericídny účinok, a preto sa zaraďuje medzi prírodné antibiotiká, ktoré môžu byť neoceniteľné, keď nás trápia infekcie. V čiernom cesnaku však nie je cenná len síra, pretože táto zelenina ponúka oveľa viac. Ukázalo sa, že obsahuje až 18 aminokyselín, ktoré sú kľúčové pre udržanie plného zdravia.
Prečo jesť čierny cesnak?
Teraz, keď už vieme, že čierny cesnak je zdravý, stojí za to dozvedieť sa o výhodách konzumácie tejto pochúťky. Okrem antibakteriálneho účinku má táto zelenina v tejto podobe vynikajúci vplyv na kardiovaskulárny systém. Nielenže zlepšuje činnosť srdca, ale tiež utesňuje cievy, čo sa prejavuje normalizáciou krvného tlaku. Okrem toho čierny cesnak dokáže znížiť aj hladinu cholesterolu, čo pomáha minimalizovať riziko aterosklerózy, ale aj srdcového infarktu alebo mŕtvice.
Čierny cesnak je tiež bohatý na antioxidanty, ktoré sú vhodné na prevenciu civilizačných ochorení. Okrem toho sú to práve ony, ktoré pomáhajú rozbíjať voľné radikály zodpovedné za predčasné starnutie buniek tela. Okrem toho čierny cesnak a antioxidanty pomáhajú zbaviť sa toxínov, a to prináša úľavu obličkám a pečeni. Konzumácia čierneho cesnaku tiež reguluje tráviaci systém, zlepšuje tráviace procesy a znižuje výskyt zápalov.
Ako sa konzumuje čierny cesnak? Existuje nespočetné množstvo možností
Ak sa nám podarilo niekde získať čierny cesnak, nemusíme zvlášť premýšľať o tom, ako ho použiť. Na kulinárske účely ho možno použiť úplne rovnako ako jeho surový náprotivok. Výhodou čierneho cesnaku je, že má príjemnejšiu chuť a nie je taký štipľavý, takže sa môže pridávať do polievok, omáčok, sendvičových pást, šalátov a mnohých ďalších vecí.
Na čierny cesnak si tiež treba dávať pozor. Podobne ako mnohé iné produkty môže zvyšovať potravinové alergie, ale môže ovplyvniť aj zrážanlivosť krvi. Používanie čierneho cesnaku by ste mali konzultovať s lekárom, ak trpíte chronickými ochoreniami. Fermentovaná zelenina sa môže vzájomne ovplyvňovať s liekmi: zvyšovať alebo oslabovať ich účinky.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Jedzte ho, aby ste zvýšili príjem vitamínu D. Spôsob je jednoduchý
Obsahujú viac vitamínu C ako citrón. Naše babičky ich milovali, my sme zabudli
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.