18.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anna_Pustynnikova).
Medzi klasickými slovenskými polievkami, ako je vývar alebo paradajková polievka, by mal byť priestor pre nové a pre nás nie celkom samozrejmé chute. Dnes pre vás máme práve takýto recept na krémovú polievku s tmavočervenou farbou a vôňou, ktorá dokáže zamotať hlavu. Ak odhliadneme od otázky praženia hlavnej ingrediencie, príprava tejto polievky chvíľu potrvá.
Krémová polievka z pečenej papriky pôsobí ako dovolenkový lístok počas zimy, ktorá zúri za oknom. Jej chuť a vôňa nás núti myslieť na prechádzky počas letných dní a chutné večere v reštauráciách v letoviskách. Chuť dovolenky v teplých krajinách si môžete ľahko zopakovať aj vo svojej kuchyni a naservírovať svojim blízkym večeru, o akej sa im ani nesnívalo. Tu je recept na paprikovú polievku, ktorá dokáže zamotať hlavu.
Papriková polievka. Recept na jedlo podobné dovolenke
Ingrediencie:
- 6 červených paprík
- približne 800 ml vývaru alebo ľahkého bujónu
- 2 stredne veľké cibule
- 2-3 strúčiky cesnaku
- trochu paradajkového pretlaku
- soľ a korenie,
- sladká paprika
- štipka chilli
- obľúbené bylinky
- olivový olej
- na podávanie – krutóny, rozdrobený syr feta, obľúbené semienka
Polievka z pečenej papriky – ako na to
- Papriky nakrájajte na štvrtiny, odstráňte semienka a položte ich na plech. Potom ich jemne potrite olivovým olejom a upečte v rúre na 200 stupňov, kým šupka nie je tmavá a miestami dokonca spálená. Potom papriky vyberte z rúry, olúpte šupku a dužinu nakrájajte na kocky.
- Pripravte si hrniec a zohrejte v ňom 3 polievkové lyžice olivového oleja. Pridajte nakrájanú cibuľu a keď zosklovatie, pridajte cesnak pretlačený cez lis.
- Restujte 2 minúty a pridajte pečené papriky, obľúbené bylinky a 2 lyžice paradajkového pretlaku. Znížte teplotu a smažte približne 10 minút.
- Osmaženú zeleninu zalejte horúcim vývarom, podľa chuti okoreňte a varte ďalších 10 minút.
- Potom polievku rozmixujte ručným mixérom na hladký krém a podávajte s krutónmi alebo syrom.
- Ozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou alebo koriandrom.
Ako rýchlo a efektívne olúpať pečené papriky? Musíte ich uvariť v pare. Pálivé papriky vložte do vrecka na zips alebo do nádoby na potraviny a nechajte ich trochu vychladnúť. Naparená šupka sa sama oddeľuje od dužiny a vy sa nebudete rozčuľovať. Do paprikovej polievky môžete pridať aj osmažené mleté mäso alebo dusené kúsky bravčového mäsa, v takom prípade bude polievka sýtejšia.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Kuchárka mi prezradila svoje tajomstvo. Biela zeleninová polievka je lepšia ako maminina
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.