19.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/beats1).
Ako získate dokonale čistý vývar? Ak sa chcete zbaviť zákalu, ktorý pláva v polievke, musíte použiť trik. A nejde len o to, aby ste ho počas varenia vývaru zbierali. Stačí pridať jednu prísadu a vývar bude zlatistý ako u babičky.
Číry, žltý a zlatistý – taký by mal byť dokonalý vývar. Jeho príprava však nie je taká jednoduchá, pretože stačí niekoľko chýb a vývar sa zakalí alebo nemá farbu. Príliš vysoká teplota, nesprávny výber ingrediencií a neodstránenie usadenín z vriaceho mäsa sú len niektoré z chýb, ktorých sa môžeme pri varení vývaru dopustiť. Čo môžeme urobiť, aby bol vývar dokonale číry a priehľadný?
Pridajte cibuľu opečenú na ohni
Odborníci na gastronómiu odporúčajú používať cibuľu ako prirodzený spôsob odstránenia zákalu vo vývare a dosiahnutia zlatistej farby vývaru.
- Na tento účel pridajte do vývaru celú cibuľu so šupkou, ktorú predtým opálite nad ohňom, v rúre alebo pomocou flambovacej pištole.
Siahnite po bielku a vývar bude číry
Čírenie vývaru pomocou vaječného bielka je technika, ktorá sa môže zdať prekvapujúca, ale je mimoriadne účinná.
- Pridanie bielka do vriaceho vývaru umožní absorbovať prebytočný tuk, ktorý sa potom z polievky ľahko odstráni.
- Ďalšou metódou použitia vaječného bielka je vyšľahať ho do peny a spojiť ho s vývarom. Po niekoľkých minútach varenia a miešania nečistoty a tuk vyplávajú na povrch vývaru, čo umožní ich ľahké odstránenie.
Kocky ľadu – skvelý trik na čistý vývar
Pridanie kociek ľadu ku koncu varenia je ďalší spôsob, ako sa zbaviť prebytočného tuku.
- Ľad svojím topením vytlačí nežiaduce prvky na povrch polievky, odkiaľ ich môžeme vybrať lyžicou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Kedy sa má vývar osoliť? Ak to urobíte v nesprávnom čase, stratí všetku svoju chuť
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.