19.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Philippos Philippou).
Čerstvo upečená vianočka je obľúbeným pokrmom mnohých ľudí. Jej príprava si však zvyčajne vyžaduje čas, trpezlivosť a zručnosť. Našťastie existuje aj recept, ktorý vám umožní vytvoriť chutnú vianočku bez toho, aby ste museli dlho miesiť cesto. Zoznámte sa preto s týmto receptom, ktorý je ideálny pre tých, ktorí s pečením začínajú, ako aj pre tých, ktorí nemajú čas na dlhé prípravy.
Domáca kysnutá vianočka je naozaj vynikajúca pochúťka. Často sa spája s teplom rodinného domu a chutnými raňajkami. Bohužiaľ, mnohí ľudia sa jej výroby vzdávajú kvôli prácnosti miesenia cesta. Vianočku však môžete pripraviť rýchlo a bez zbytočných komplikácií. Stačí nájsť ten správny recept.
Ako rýchlo pripraviť domácu vianočku?
Vianočka sa zvyčajne spája so zdĺhavým miesením a následným kysnutím cesta. To niektorých od tohto druhu pečiva odrádza. Našťastie existuje spôsob, ako pripraviť vianočku, ktorý je jednoduchý na prípravu a zároveň vyjde mäkká a veľmi nadýchaná. Dokonca sa výborne podáva s maslom alebo obľúbeným džemom.
Recept na rýchlu domácu vianočku totiž nevyžaduje miesenie kysnutého cesta. Nevyžaduje si ani dlhé čakanie, kým cesto poriadne vykysne. Stačí úspešne zmiešať ingrediencie, upliesť pletence, vytvoriť mrveničku a je hotovo. Lahodné kysnuté pečivo určite poteší celú rodinu.
Recept na vianočku bez miesenia cesta
Tento recept na vianočku zohľadňuje prípravu cesta aj chutnú mrveničku. Uvedené pomery dávajú dve vianočky. Na ich prípravu sú potrebné tieto prísady:
- 500 g hladkej múky
- 60 g masla
- 30 g čerstvého droždia
- 60 g masla
- štipka soli
- ¼ šálky cukru
- ¼ šálky olivového oleja
- 3 žĺtky
- Čajová lyžička vanilkového extraktu
Ingrediencie potrebné na prípravu mrveničky:
- 70 g hladkej múky
- 40 g studeného masla
- 40 g cukru
Spôsob prípravy:
- Maslo rozpustíme, pridáme olivový olej a mlieko.
- Všetko zahrejte, ale dbajte na to, aby nebolo príliš horúce.
- V samostatnej miske rozdrobíme droždie, pridáme cukor, žĺtky a soľ.
- Všetko dôkladne premiesime, aby vznikla homogénna zmes.
- Do veľkej misy preosejeme múku, pridáme zmes droždia a žĺtkov a zohriate maslo s mliekom a olejom.
- Pridajte aj vanilkový extrakt.
- Ingrediencie spojte a vypracujte hladké, jednotné a pevné cesto. Nemalo by byť lepkavé.
- Potom ho rozdeľte na 6 rovnakých častí a z každej časti vytvorte valček dlhý asi 25 cm.
- Z troch týchto valčekov upleťte vrkoč, z ktorého vznikne chutná vianočka.
- Začiatok a koniec vrkoča preložte pod seba.
- Pripravené vianočky položte na plech vystlaný papierom na pečenie a pokračujte v príprave mrveničky.
- Na tento účel zmiešajte múku, cukor a maslo.
- Mrveničkou posypte obe vianočky a nechajte 15 minút kysnúť.
- Počas tejto doby zapnite rúru, aby sa stihla predhriať na 180 stupňov Celzia.
- Vianočky pečieme približne 20 minút dozlatista.
- Hotové pečivo podávajte samostatne alebo s obľúbenými prílohami. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Recept na sušienky, po ktorých zmäknú srdcia. Božsky chrumkavé a všetky prísady máte po ruke
Cesto vykysne ako nikdy predtým. Všetko, čo potrebujete, je lyžička tohto výrobku
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.