19.01.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Slawomir Fajer).
Bravčové rezne sú na mnohých slovenských stoloch, najmä v nedeľu. Pri ich príprave je veľmi dôležitý obal, ktorý musí byť zlatistý a chrumkavý. Zvyčajne sa pripravuje zo strúhanky, ale tentoraz ju nahraďte inou ingredienciou – bude menej mastná a zároveň bohatá na výživové hodnoty. Tento výrobok používajte nielen na raňajky, ale aj na obed.
Existuje zdravšia alternatíva k strúhanke? Ukázalo sa, že existuje. Stojí za to obaľovať bravčové rezne v… ovsených vločkách. Okrem toho ich môžete použiť aj na obalenie rybích prstov, ako aj zeleninových rezňov. Pozrite si recept na najlepšiu strúhanku pod slnkom.
Z akých surovín sa pripravuje klasický trojobal na bravčové rezne?
Klasický trojobal na bravčové rezne sa zvyčajne pripravuje z 3 zložiek. Okrem toho by ste ich mali použiť v správnom poradí. Ktoré?
Na začiatku mäso obaľte v múke, aby sa naň lepšie prilepilo vajce. Najčastejšie sa používa hladká, ale možno použiť aj celozrnnú, ryžovú alebo kukuričnú múku.
Potom múku spojte s druhou vrstvou, ktorou je rozšľahané vajce. Na zvýraznenie chuti sa oplatí dochutiť soľou, korením a ďalšími obľúbenými koreninami.
Poslednú, vonkajšiu vrstvu klasického trojobalu tvorí strúhanka. Vďaka strúhanke sú rezne zlatisté a chrumkavé. Takýto účinok má bežná strúhanka, celozrnná alebo panko.
Prečo nahradiť strúhankou ovsenými vločkami?
Ovsené vločky sú zdravšou alternatívou tradičnej strúhanky. Obsahujú cennú vlákninu, ktorá podporuje trávenie a zabraňuje zápche. Okrem toho zlepšuje črevnú peristaltiku a má pozitívny vplyv na črevnú mikroflóru.
Beta-lepok obsiahnutý v tomto výrobku je zodpovedný za znižovanie hladiny „zlého cholesterolu“. Jeho pravidelná konzumácia pomáha kontrolovať krvný tlak a znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení.
Vďaka svojej štruktúre absorbujú ovsené vločky pri vyprážaní menej tuku, a preto je jedlo menej kalorické. Obal zároveň nestráca svoju chrumkavosť.
Okrem toho tento produkt poskytuje vitamíny skupiny B, ako aj minerály, napr. horčík, fosfor, železo a zinok. Je tiež uznávaný ako zdroj antioxidantov, ktoré podporujú ochranu buniek pred poškodením spôsobeným oxidačným stresom.
Recept na obaľovanie bravčových rezňov ovsenými vločkami
Ingrediencie:
- bravčové rezne;
- 100 g hladkej múky;
- 100 g ovsených vločiek;
- 2 vajcia;
- korenie: soľ, korenie a prípadne paprika, granulovaný cesnak, bylinky;
- olej na vyprážanie.
Postup:
Na začiatku vyšľahajte vajcia so soľou, korením a ďalšími obľúbenými koreninami. Ovsené vločky zasa nahrubo zomeľte. Môžete ich tiež nechať celé.
V ďalšom kroku obaľte rezne v múke, potom vo vajci a nakoniec v ovsených vločkách. Smažte ich na rozpálenom oleji na miernom ohni, kým nezískajú zlatistú farbu.
Rezne odporúčame uložiť na papierové utierky. Tým sa odsaje prebytočný tuk.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.