20.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/IKO-studio).
Kelová šťava je skutočná vitamínová bomba, ideálna na zimné dni. Je plná vitamínov a antioxidantov, podporuje imunitu, zlepšuje stav pokožky a pomáha bojovať proti voľným radikálom. Zistite, prečo by ste ju mali zaradiť do svojho každodenného jedálnička.
Kel je zelenina, ktorá je obľúbená najmä medzi tými, ktorí dbajú na zdravie a správnu výživu.
- Vďaka vysokému obsahu vitamínov, minerálov a antioxidantov sa môže stať výborným doplnkom stravy, najmä v jesennom a zimnom období, keď naša imunita potrebuje podporu.
- Je bohatý na vitamín K, C a aj vlákninu.
- Podporuje nielen imunitný systém, ale zlepšuje aj činnosť tráviacej sústavy.
- Pravidelná konzumácia šťavy z kelu môže pomôcť v boji proti voľným radikálom, spomaliť proces starnutia organizmu a posilniť srdce.
Treba však mať na pamäti, že nie každý si môže dovoliť piť tento nápoj každý deň.
Kto nemôže jesť kel? Ľudia s problémami so štítnou žľazou musia byť opatrní
- Ľudia s problémami so štítnou žľazou (najmä s hypotyreózou) by mali byť opatrní. Kel, podobne ako iná kapustovitá zelenina, obsahuje látky nazývané goitrogény, ktoré môžu narušiť normálne fungovanie tohto orgánu.
- Ľudia s tráviacimi problémami (s nadúvaním alebo plynatosťou) by to tiež nemali preháňať. Nadmerná konzumácia surového kelu môže zhoršiť príznaky.
Ak máte pochybnosti, pred jeho zaradením do jedálnička sa radšej poraďte so svojím lekárom.
Recept na kelovú šťavu. Lahodný a zdravý nápoj pre každú dennú dobu
Príprava šťavy je veľmi jednoduchá a zdravotné účinky, ktoré môžeme získať, sú naozaj pôsobivé. Kel sa dokonale kombinuje s iným ovocím a zeleninou, čím nápoj získava ešte viac výživových vlastností.
Potrebujete:
- 40 g čerstvých listov kelu
- jablko
- mrkva,
- šťava z 1/2 citróna
- kúsok zázvoru
- 150 ml vody alebo kokosovej vody
Ako pripraviť kelovú šťavu? Rýchly spôsob prípravy zdravého nápoja
- Najprv listy dobre umyte, aby ste ich zbavili všetkých nečistôt aj pesticídov.
- Potom musíte odstrániť tvrdú stonku, pretože jej štruktúra môže ovplyvniť chuť šťavy.
Až potom si môžeme naplno vychutnať zdravotné výhody tejto zeleniny.
Spôsob prípravy:
- Listy kelu dôkladne umyte pod tečúcou vodou a uistite sa, že na nich nie sú žiadne nečistoty.
- Odstráňte potom listy od tvrdých stoniek. Nakrájajte ich na menšie kúsky, aby sa dali ľahšie spracovať v mixéri.
- Do mixéra pridajte listy kelu a potom ostatné prísady – jablko, mrkvu, citrónovú šťavu a zázvor nakrájaný na menšie kúsky.
- Prilejte trochu vody alebo kokosovej vody. Mixujte potom 30-40 sekúnd, kým nezískate hladkú konzistenciu.
Takto pripravená šťava je pripravená na okamžité pitie. Na zdravie!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Táto nenápadná zelenina je pokladom vitamínov. Slováci ju jedia príliš zriedkavo
Detoxikácia tela – robíte to tak, aby ste si neublížili? Typy detoxikácie
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.