20.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa).
Rezne sú na mnohých slovenských stoloch, najmä v nedeľu. Veľký význam pri ich príprave má obal, ktorý musí byť zlatistý a chrumkavý. Zvyčajne sa pripravuje zo strúhanky, ale tentoraz ju nahraďte ingredienciou – bude menej mastná a zároveň bohatá na výživové hodnoty. Tento výrobok používajte nielen na raňajky, ale aj na obed.
Existuje zdravšia alternatíva k strúhanke? Ukázalo sa, že existuje. Rezne môžete obaľovať v… ovsených vločkách. Okrem toho ich môžete použiť aj na obalenie rýb a zeleninových rezňov. Pozrite si tento recept na najlepšiu strúhanku pod slnkom.
Z akých ingrediencií sa pripravuje klasický obal na rezne rezne?
- Najskôr mäso obalíme v múke, vďaka ktorej na ňom lepšie priľne vajce. Najčastejšou voľbou je hladká múka, ale môžeme použiť aj celozrnnú, ryžovú alebo kukuričnú múku.
- Potom múku spojíme s druhou vrstvou, rozšľahaným vajcom. Na zvýraznenie chuti sa oplatí dochutiť soľou, korením a inými obľúbenými koreninami.
- Poslednou, vonkajšou vrstvou, je potom klasicky ako ináč strúhanka. Vďaka nej sú rezne zlatisté aj chrumkavé.
Prečo nahradiť strúhanku ovsenými vločkami?
Ovsená strúhanka je zdravšou alternatívou tradičnej strúhanky.
- Obsahuje cennú vlákninu, ktorá napomáha tráveniu aj zabraňuje zápche. Okrem toho potom zlepšuje črevnú peristaltiku a má pozitívny vplyv na črevnú mikroflóru.
- Beta-lepok obsiahnutý v tomto výrobku je zasa zodpovedný za znižovanie hladiny „zlého cholesterolu“. Jeho pravidelná konzumácia pomáha kontrolovať krvný tlak a znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení.
- Vďaka svojej štruktúre absorbujú ovsené vločky pri vyprážaní menej tuku. Vďaka Tomu sú pokrmy menej kalorické. Obal zároveň nestráca svoju chrumkavosť.
- Okrem toho tento výrobok poskytuje vitamíny skupiny B, ako aj minerálne látky, ako sú horčík, fosfor, železo a zinok. Je tiež uznávaný ako zdroj antioxidantov, ktoré podporujú ochranu buniek pred poškodením spôsobeným oxidačným stresom.
Recept na ovsenú strúhanku na rezne
Zloženie:
- 100 g obľúbenej múky
- 100 g ovsených vločiek
- 2 vajcia
- korenie – soľ, korenie, voliteľne paprika, granulovaný cesnak, bylinky
- olej na vyprážanie
Príprava:
- Na začiatku vajcia rozmiešame so soľou, korením a inými obľúbenými koreninami. Ovsené vločky zomelieme. Prípadne ich nechajte vcelku.
- V ďalšom kroku obalíme rezne v múke, potom vo vajíčku a nakoniec v ovsených vločkách.
- Rezne opečieme na rozpálenom oleji na miernom ohni do zlatista.
Odporúčame rezeň uložiť na papierové utierky. Tým sa odsaje prebytočný tuk.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
V tejto tekutine namočte bravčové mäso. Rezne budú po vyprážaní chutné a jemné
Omrzeli Vás tradičné chute? Táto polievka Vám zamotá hlavu.
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.