21.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Olga Barilo).
Zima je najlepším obdobím na konzumáciu citrusov, čo znamená, že vo väčšine domácností kraľujú pomaranče a mandarínky. Môžu sa jesť surové, ale možno z nich pripraviť aj prekvapivý dezert, ktorý poteší domácnosť alebo hostí, ktorí prídu na návštevu. Ak vás zaujíma, aké chuťovky môžete pripraviť z mandarínok, určite si pozrite tento recept.
Je dobré poznať takéto recepty, ktoré sa hodia na každú príležitosť. Návšteva hostí alebo možno majú domáci len chuť na niečo sladké? Chutný dezert s použitím mandarínok je hitom, najmä keď je sezóna týchto obľúbených citrusov v plnom prúde. Túto špecialitu stačí pripraviť raz a určite sa k nej budete pravidelne vracať.
Mandarínkový dezert – tak chutný, že v okamihu zmizne z taniera
Dá sa povedať, že jednou z vôní spojených so zimou je aróma, ktorá sa uvoľňuje pri lúpaní mandarínok. Veď sú veľmi obľúbeným ovocím, ktoré kraľuje takmer v každej domácnosti. Sú zdravým a chutným občerstvením, ktoré sa konzumuje surové, ale čo je zaujímavé, môžu sa stať aj hlavnou ingredienciou lahodného dezertu. Je veľká pravdepodobnosť, že ste tieto citrusové plody v tejto podobe ešte nejedli.
Sezóna mandarínok je tým najlepším časom na to, aby ste z nich pripravili lahodný dezert. Nielenže sú najšťavnatejšie, ale aj ich cena je lákavá. Stačí, ak tieto citrusové plody ošúpete a rozmixujete ich s niekoľkými prísadami. Vzniknuté cesto stačí vložiť do rúry a šialene chutný dezert je hotový. Bude sa hodiť na akúkoľvek príležitosť. Navyše svojou chuťou poteší natoľko, že sa vaši hostia budú pýtať na recept.
Ako pripraviť mandarínkový dezert? Postupujte podľa tohto receptu
Pečivo s použitím iných citrusových plodov ako citrónov nie je príliš populárne. Je načase to zmeniť a vyskúšať tento recept na lahodný mandarínkový dezert. Najmä preto, že je jednoduchý na prípravu, a preto si na ňom môže pochutnať takmer každý. Na jeho prípravu budete potrebovať nasledujúce suroviny:
- 400 g mandarínok
- 500 g múky
- 8 g sušeného droždia
- 50 g cukru
- 50 g masla
- 2 vajcia + 1 vajce na potretie
- 100 ml vody
- Dodatočné: čokoládový krém
Spôsob prípravy:
1. Najskôr ošúpeme mandarínky a vložíme ich do šálky mixéra. Ku kúskom ovocia pridajte dve vajcia a cukor. Rozmixujte do hladka a preceďte cez sito. Pridáme predtým rozpustené maslo.
2. V samostatnej miske rozpustíme droždie v 100 ml teplej vody, dôkladne premiešame a odložíme na 15 minút. Po uplynutí tejto doby ho vlejte do získanej mandarínkovej zmesi. Potom do celku postupne pridávajte múku, miešajte a mieste cesto. Keď je cesto hladké, nechajte ho hodinu kysnúť.
3. Po uplynutí tejto doby cesto opäť chvíľu miesime a rozdelíme ho na 6 približne rovnakých častí, ktoré postupne vložíme do formy na pečenie. Cesto nechajte odpočívať ďalších 30 minút. Potom každú zo šiestich častí opatrne naplňte čokoládovým krémom a nakoniec cesto potrite rozšľahaným vajíčkom.
4. Mandarínkový dezert vložte do predhriatej rúry na 180 °C na približne 30 – 40 minút. Po uplynutí tejto doby koláč vyberte z rúry a nechajte mierne vychladnúť. Mandarínkový dezert je hotový. Chuť a vôňa týchto citrusových plodov sa dokonale hodí k čokoládovému krému, takže pochúťka určite zmizne z vášho taniera v okamihu. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Čokoládový koláč bez vajec a masla. Urobíte ho na poslednú chvíľu
Rýchla vianočka bez miesenia cesta. Podávaná s džemom poteší celú rodinu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.