21.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/pilipphoto).
Prídavky do kávy sú naozaj rozmanité – cukor, smotana, rastlinné mlieka, sirupy. Oplatí sa však siahnuť aj po muškátovom oriešku. Toto orientálne korenie zvýrazní chuť nápoja, ale to nie je všetko. Aké sú výhody pitia kávy s týmto korením?
Orientálna chuť a všestranné vlastnosti. Odkiaľ pochádza muškátový oriešok?
Muškátový oriešok je vlastne sušené semeno muškátového orecha, ktorý je vždyzelený strom. Rastie najmä v tropických oblastiach a domovom samotného korenia je Indonézia.
V stredoveku bol muškátový oriešok takou cennou komoditou, že sa stal príčinou sporov a koloniálnych výbojov. Dnes sa pestuje aj v Karibiku, Indii, Malajzii a na Srí Lanke.
Muškátový oriešok má jedinečnú a intenzívnu chuť. Predovšetkým pocítime korenisté tóny, ale aj pikantné chute. Je to korenie, ktoré sa opisuje ako korenie s bohatým chuťovým profilom, ktorý dokonale vyvažuje jemnú sladkosť a výrazný, mierne štipľavý charakter.
Hodí sa k sladkým aj suchým jedlám. V dezertoch zvýrazňuje hĺbku sladkosti, zatiaľ čo v suchých jedlách dodáva výraznosť a jemnú pikantnosť.
Hodnotná je nielen jeho chuť, ale aj to, čo sa v ňom skrýva.
Ako muškátový oriešok pôsobí na telo? Jedinečné korenie
Toto korenie je známe nielen pre svoje kulinárske vlastnosti, ale aj pre svoje zdraviu prospešné účinky.
- Muškátový oriešok predovšetkým stimuluje tvorbu tráviacich štiav a pomáha pri problémoch s plynatosťou. zlúčeniny, ktoré obsahuje, majú protizápalové vlastnosti, ktoré môžu priniesť úľavu od bolesti kĺbov a svalov.
- Muškátový oriešok je bohatý na éterické oleje vrátane myristicínu, elimycínu a safrolu, ktoré majú mierny sedatívny účinok, čo môže pomôcť pri strese a nespavosti.
Káva a muškátový oriešok. Je to dobrá kombinácia?
Táto kombinácia nielen obohacuje chuť kávy, ale ovplyvňuje aj jej účinok.
- Myristicín a ďalšie zlúčeniny prítomné v muškátovom orechu pôsobia v súčinnosti s kofeínom, pričom zabezpečujú prílev energie a primeranú spotrebu v priebehu niekoľkých hodín po vypití kávy.
- Hlavným účelom pridávania tohto korenia do kávy je zlepšenie metabolizmu. Káva s muškátovým orieškom môže pomôcť zmierniť žalúdočné problémy, najmä po ťažkom jedle.
- Ďalším prínosom je, samozrejme, chuť. Nádych muškátového orieška zvýrazňuje teplé, korenisté tóny kávy a dodáva jej jemnejšiu, mierne orientálnu chuť.
Rozhodne ide o zaujímavé korenie s jedinečnými vlastnosťami.
Musíte si však dať pozor, aby ste to s ním nepreháňali. Dávky vyššie ako 5 g môžu spôsobiť intoxikáciu, ktorá sa okrem iného prejavuje dezorientáciou, nevoľnosťou a zrýchleným tlkotom srdca.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Je veľmi zdravá a zoženiete ju počas celého roka. Mnoho ľudí však odrádza vôňa
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.