21.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Maren Winter)
Kurkuma je korenie, ktoré je v posledných rokoch čoraz obľúbenejšie v kuchyniach po celom svete. Toto korenie, známe predovšetkým vďaka svojej intenzívnej žltej farbe a výraznej chuti, je nielen chutným doplnkom, ale aj skutočným pokladom pre naše zdravie. Tradičný recept na kurkumovú polievku nielenže spestrí váš jedálny lístok, ale zmierni zápaly, posilní pečeň a prečistí organizmus.
Kurkuma, známa aj ako dlhá ostrica, pochádza z Indie a ďalších oblastí juhovýchodnej Ázie. Získava sa z koreňa rovnomennej rastliny, ktorá patrí do čeľade zázvorovitých. Tradične sa používa v indickej, thajskej a čínskej kuchyni, ako aj v ajurvédskej medicíne a tradičnej čínskej medicíne.
Zdravotné účinky kurkumy
Hlavnou účinnou zložkou kurkumy je kurkumín, zlúčenina so silnými protizápalovými a antioxidačnými účinkami. Pravidelná konzumácia tohto korenia môže priniesť mnoho zdravotných výhod. Kurkumín pomáha zmierňovať zápaly v tele, čo môže byť prospešné pre ľudí trpiacich ochoreniami kĺbov, ako je reumatoidná artritída.
Zlepšuje tiež funkciu pečene, napomáha tráveniu tukov a môže zmierniť príznaky syndrómu dráždivého čreva. Kurkumín môže tiež zlepšiť kognitívne funkcie a znížiť riziko neurodegeneratívnych ochorení, ako je Alzheimerova choroba. Vďaka svojim antioxidačným vlastnostiam kurkumín posilňuje imunitný systém organizmu a výskumy naznačujú, že môže tiež pomáhať predchádzať vzniku niektorých druhov rakoviny.
Tradičná polievka s kurkumou – recept krok za krokom
Polievky s kurkumou sú obľúbené v indickej kuchyni a v krajinách juhovýchodnej Ázie. V Indii nájdete napríklad „kurkumovú polievku“. – ľahkú, aromatickú polievku na báze zeleniny a korenia. Tu je recept na túto tradičnú polievku s kurkumou:
Ingrediencie:
- 2 PL kokosového oleja alebo olivového oleja;
- 1 cibuľa (nakrájaná nadrobno);
- 3 strúčiky cesnaku (pretlačené cez lis);
- 1 PL čerstvého strúhaného koreňa kurkumy alebo 1 čajová lyžička mletej kurkumy;
- 1 lyžička strúhaného zázvoru;
- 2 mrkvy (nakrájané na plátky);
- 1 batát (nakrájaný na kocky);
- 1 plechovka kokosového mlieka ;
- 500 ml zeleninového vývaru;
- šťava z polovice citróna;
- soľ, korenie a chilli podľa chuti;
- čerstvý koriander na ozdobu.
Príprava:
V hrnci zohrejte kokosový olej. Pridajte cibuľu, cesnak, zázvor a kurkumu. Smažte 2-3 minúty, kým korenie neuvoľní svoju arómu. Pridajte mrkvu a bataty. Za občasného miešania smažte ďalších 5 minút. Prilejte zeleninový vývar a na miernom ohni varte približne 20 minút, kým zelenina nezmäkne. Pridajte kokosové mlieko a varte ďalších 5 minút. Polievku rozmixujte na hladký krém. Dochuťte citrónovou šťavou, soľou, korením a chilli. Polievku podávajte posypanú čerstvým koriandrom.
Kurkumu môžete pridať aj do iných polievok, napríklad do zeleninovej alebo tekvicovej polievky. Dobre sa hodí aj ako prísada do šalátov a omáčok alebo ako korenie do pečenej či varenej zeleniny.
Kto by nemal kurkumu konzumovať?
Napriek mnohým zdravotným prínosom nie je kurkuma vhodná pre každého. V určitých prípadoch by sa mala používať opatrne. Tehotné ženy by sa mali vyhýbať veľkému množstvu kurkumy, pretože môže spôsobiť kontrakcie maternice. U ľudí so žlčovými kameňmi môže dôjsť k zvýšeniu príznakov a užívanie liekov na riedenie krvi v kombinácii s kurkumou môže zvýšiť riziko krvácania. Kurkuma môže u niektorých ľudí spôsobiť alergické reakcie.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Stojí pár drobných a spomaľuje proces starnutia pokožky. Pridajte si ju do polievky, čaju a do masky
Pridajte čajovú lyžičku do ovsenej kaše. Je to prírodný detox a posilňuje imunitu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.