22.01.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/David Pereiras).
Platforma Taste Atlas vybrala tie najhoršie jedlá na svete. V neslávne známom rebríčku je okrem iných fínske blodpalt, thajské rybie droby na kari, islandský fermentovaný žralok a mnoho ďalších prekvapivých chutí z celého sveta. Čo však vyvolalo najväčšiu kontroverziu?
Jedinečný kulinársky rebríček. Pri týchto jedlách buďte opatrní
Cestovný a gastronomický web Taste Atlas vykonal analýzu najlepších a najhorších jedál medzi svojimi používateľmi. Zo 600 000 recenzií vybrali 100 najhoršie hodnotených jedál.
Sprievodca jedlom na základe viac ako 335 106 hodnotení komunity zdôrazňuje, že hodnotenia sú subjektívne a nemali by univerzálne definovať príťažlivosť daného jedla.
Aj keď tieto jedlá nemusia chutiť každému kvôli ich intenzívnej chuti, textúre a nekonvenčným ingredienciám, odrážajú jedinečné kulinárske tradície a regionálne chute, ktoré neprestávajú fascinovať milovníkov jedla na celom svete.
Na čo by sme si však pri cestovaní mali dať pozor a dvakrát si to rozmyslieť, keď chceme vyskúšať miestnu kuchyňu?
Blodpalt – Fíni a Švédi to milujú
Blodpalt sa tradične pripravujú, často v severnom Švédsku a fínskom Laponsku, tmavohnedé knedle vyrobené z ražnej alebo jačmennej múky a… zvieracej krvi, zvyčajne zo soba.
Toto jedlo bolo podľa používateľov TasteAtlas vyhlásené za najhoršie jedlo na svete. Pre rôzne verzie môžete pridať krv z iných zvierat, ako aj korenie a zemiakovú kašu.
Niekedy sa blodpalt plní dusenými hubami a slaninou a varí sa v mäsovom vývare. Najčastejšie sa podáva ako príloha s brusnicovým džemom.
Vďaka výraznej chuti a jedinečnej textúre je pre mnohých ľudí ťažké oceniť toto jedlo. Toto jedlo získalo hodnotenie 1,5 z 5 hviezdičiek v Atlase chutí.
Podivné calzone a mäso v nasledujúcich formách. Nie každý ich bude jesť
Na druhom a treťom mieste v rebríčku sa umiestnili plody talianskej a americkej kuchyne a tiež… mäso. Na pohľad sú síce nenápadné, no niektorých prekvapia svojim obsahom.
Calskrov. Toto švédske jedlo je podobné talianskemu calzone, ale plnené… hamburgerom a hranolkami – vynález reštaurácie Tre Kronor v Skelleftea pre ľudí, ktorí sa nevedia rozhodnúť, či si objednať pizzu alebo hamburger.
Ďalšie miesto patrí islandskej kuchyni. Svið je jedlo priamo z Islandu, ktoré je jednoducho ovčia hlava. Na tanieri pôsobí dosť nevábne, čo väčšinu konzumentov odradí.
Jedlo sa tradične podáva s okrúhlicovým pyré, rebarborovým želé a zemiakovou kašou, najmä počas tradičných islandských zimných sviatkov. Toto jedlo bolo pôvodne vynájdené v časoch, keď ľudia nemohli dopustiť, aby akákoľvek časť mäsa vyšla nazmar.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Toto je oficiálne najlepší all-inclusive rezort v Európe
Madeira šokuje turistov: Za porušenie pravidiel zaplatíte ako za luxusné auto!
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.