23.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dariia Belkina)
Každý týždeň pripravujem bochník podľa jedného receptu. Nemá v sebe ani gram múky a je úžasný svojou chuťou, chrumkavou kôrkou a zrnkovou náplňou až po okraj. Tu je recept na tvarohový chlieb, ktorý vždy vyjde šialene.
Čoraz viac ľudí sa stáva zástancami domáceho chleba. Nielenže je to cenovo výhodná možnosť, ale v rozpore so zdaním nie je ani časovo náročná. Navyše, niektoré druhy chleba sa ťažko hľadajú aj v pekárňach. Našťastie, všetky ingrediencie potrebné na prípravu pečiva bez múky nájdem v obchodoch po celý rok.
Je tvarohový chlieb zdravý? V zozname výrobkov nenájdete pšeničnú múku
Používanie tvarohu pri pečení sa stalo jedným z mojich najobľúbenejších spôsobov jeho využitia. Stačí vám len šesť bežne dostupných surovín, aby ste pripravili nielen chutný, ale aj nadýchaný chlieb s pôsobivo vysokým obsahom bielkovín. Navyše táto alternatíva múky dodáva chlebu extra chuť a vytvára jemnú a mierne vláknitú štruktúru s dokonale zlatohnedou, chrumkavou vrchnou vrstvou.
Zoznam potrebných ingrediencií:
- 500 g tvarohu,
- 350 g ovsených vločiek,
- 3 veľké alebo 4 malé vajcia,
- 180 g obilnín (tekvicové semienka, slnečnicové semienka, ľanové semienka),
- čajová lyžička sódy bikarbóny,
- soľ.
Recept na chlieb z tvarohu. Nie je vôbec náročný na prípravu
Čas potrebný na prípravu surovín a miešanie je približne 15 – 20 minút. Kde začnete?
Spôsob prípravy:
V mixéri rozomeľte ovsené vločky na menšie kúsky. Ak chcete získať hladkú chlebovú štruktúru, môžete ich rozomlieť na múku. Z tvarohu vyžmýkajte prebytočnú vodu. Vo veľkej miske ho zmiešajte s vajcami, mletými ovsenými vločkami, zmesou obilia, sódou bikarbónou a štipkou soli. Všetko dôkladne premiešajte, kým nevznikne homogénna hmota. Ak je cesto príliš husté, môžete pridať trochu vody alebo mlieka, aby sa ľahšie miešalo.
Tortovú formu vyložte papierom na pečenie alebo vymastite a vysypte múkou. Do formy nalejte pripravenú zmes. Predhrejte rúru na 180 °C (hore a dole). Chlieb vložte do predhriatej rúry a pečte približne 50 – 60 minút. Paličkou skontrolujte, či je chlieb upečený (po pichnutí do stredu bochníka by mala vyjsť suchá). Po upečení chlieb vyberte z rúry a odložte na mriežku, aby úplne vychladol.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Tieto croissanty pripravíte z 3 ingrediencií. Ideálne ku káve
Rýchla vianočka bez miesenia cesta. Podávaná s džemom poteší celú rodinu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.