Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Tipy, Zdravie,

Smelo pridávajte k mäsu. Pečeň lepšie strávi tuk

23.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pixabay/cferrigno426) Šalvia je známa bylina, ktorá je pre nás záchranou pri drobných infekciách, napr. v ústach. Nálevy z tejto rastliny pomáhajú aj počas choroby,...

23.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pixabay/cferrigno426)

Šalvia je známa bylina, ktorá je pre nás záchranou pri drobných infekciách, napr. v ústach. Nálevy z tejto rastliny pomáhajú aj počas choroby, hoci sa nesmú zneužívať. Málokto však šalviu používa pri varení, čo je škoda. Nielenže zvýrazní chuť, ale má aj zdravotné účinky, pretože stimuluje organizmus k tráveniu tukov. Ako používate šalviu v kuchyni? Poďme to zistiť.

Smelo pridávajte k mäsu. Pečeň lepšie strávi tuk.
Foto: pixabay/cferrigno426

Šalvia už dlho vládne kuchyni

Hoci používanie čerstvých alebo sušených byliniek nie je v našich kuchyniach žiadnou novinkou, na šalviu sa trochu zabudlo. V západnej Európe je široko používaná a cenená pre svoje chuťové vlastnosti. Šalvia, najmä čerstvá šalvia, má výraznú korenistú, ale zároveň trpko-trpkú chuť. Tieto zvláštnosti nás však nemajú odradiť, pretože bylinka sa dá komponovať na mnoho spôsobov a experimentovanie v kuchyni nám môže byť len na osoh.

Šalvia je ľahko dostupná: sušenú šalviu vo vreckách kúpite vo väčších obchodoch, čerstvú šalviu zvyčajne predávajú na trhoch a v obchodoch so zeleninou. Navyše nič nebráni tomu, aby sme ju mali v záhrade alebo na parapete a mohli ju použiť, keď ju najviac potrebujeme.

Prečo siahnuť po šalvii?

Už vieme, že šalvia má originálnu chuť, ale práve preto ju mnohí ľudia oceňujú pri varení. Okrem chuťových vlastností má aj zdraviu prospešné vlastnosti. Aké sú to? Šalvia by sa mala pridávať do mäsa všetkého druhu, či už ako marináda, alebo ako korenie, pretože pomáha tráviť tuky, ktoré veľmi zaťažujú pečeň aj žlčník.

Prečo siahnuť po šalvii?
Foto: shutterstock/5PH

Okrem toho šalvia obsahuje mnoho cenných látok, ktoré sú prospešné pre zdravie: éterické oleje, antioxidanty a minerálne látky, ako sú železo, sodík, zinok, draslík, horčík a vápnik. Obľúbená bylina má antiseptické účinky a zlepšuje imunitu. Už vieme, že šalvia pomáha pri trávení tukov, ale oplatí sa ju pridať aj do ťažko stráviteľných a plynatých jedál, pretože pomáha znižovať nepríjemné ťažkosti vrátane pocitu plnosti.

Máte po ruke šalviu? Použite ju týmto spôsobom

Čo môžete robiť so šalviou? Existuje pomerne veľa nápadov. Samozrejme, všetko závisí od toho, v akej forme je bylina k dispozícii.

Predovšetkým sa dá použiť na dochutenie mäsa a rýb. Čerstvou šalviou môžete tiež obohatiť tuky: jednoducho ju roztlačte a zmiešajte s maslom na dokonalú nátierku na chlieb. Voňavé lístky môžete tiež zaliať olivovým olejom, aby ste získali zaujímavý doplnok do jedál alebo šalátov. Šalvia sa výborne hodí k zelenine: hodí sa ku kráľovnej jesenných jedál, tekvici. Ďalšou zeleninou, ktorá si vyžaduje pridanie tejto bylinky, sú paradajky: trochu korenia do bolonskej omáčky alebo klasickej paradajkovej polievky sa určite zíde.

Máte po ruke šalviu? Použite ju týmto spôsobom.
Foto: shutterstock/Candice Bell

Šalvia v sladkých jedlách? Prečo nie! Ak plánujete dezerty, v ktorých hrá hlavnú úlohu čerstvé ovocie, napríklad červenajúce sa jablká, šťavnaté hrušky, ale aj kyslé ostružiny, zelené listy sú ideálne. Pri príprave limonád, kompótov alebo ovocných zaváranín môže šalvia nahradiť alebo doplniť mätu, ktorá dodá našim sladkostiam ďalší nádych osvieženia. Sušienky s pridanou šalviou? Vďaka korenistej chuti zelených lístkov rýchlo zmiznú zo stola.

Nezabudnite, že šalvia má veľmi intenzívnu chuť, preto by sa mala používať pomerne striedmo. Ak je jej v pokrmoch príliš veľa, nielenže potlačí ich hlavnú chuť, ale môže tiež spôsobiť, že jedlo bude veľmi horké.

Užívajte si šalviu po celý rok

Šalviu si môžete kúpiť v obchodoch a na trhoch alebo si ju môžete sami vypestovať na parapete alebo v záhrade. Nemá veľké nároky, ale stačí ju trochu zalievať, aby vyzerala krásne. Šalviu môžete v domácej záhrade zbierať až trikrát ročne. Najlepšie je to však pred kvitnutím, keď je koncentrácia chutí a vôní najintenzívnejšia. Šalviu, ak ju nestihnete spotrebovať, môžete usušiť a uskladniť vo vzduchotesných obaloch.

@bosh.tv

SAGE INFUSED ROASTIES 🥔💥 We’re convinced that these sage infused roast potatoes are the best you’ll ever taste. We know that everyone has their own way of making them, BUT, are yours drizzled in sage oil and tossed in semolina for guaranteed crispiness (top top btw)? Full recipe on bosh.tv 🙌 INGREDIENTS: For the infused oil 5 cloves of garlic 1 bunch of sage 5 sprigs of thyme 1 lemon 100g vegetable oil For the potatoes 1kg potatoes 40g ground semolina 1 tsp salt To serve Flakey salt METHOD: For the infused oil: Peel and finely slice the garlic cloves, add them to a small saucepan. Remove the lemon zest with a vegetable peeler and add to pan, followed by the sage, thyme and oil. Gently heat the oil over low heat for 20/25 mins to infuse the oil. Once infused, remove the herbs and lemon peel from the oil, and set aside for later. Prepare and boil the potatoes: Peel and cut the potatoes into 5cm chunks Bring a large pot of salted water to the boil and par boil the potatoes for 8-10 minutes until they are partially cooked. Drain the water away and shake the potatoes to roughen up the edges, let them steam dry for 10 minutes. Roast the potatoes: Tip the potatoes out on a large roasting tray and toss in the semolina and infused oil. Spread the potatoes out so that they have gaps between them. This will allow them to crisp up. Roast in the oven for 45 minutes until golden brown and crispy. Serve Stir through the reserved herbs and serve hot sprinkled with flakey sea salt.

♬ Christmas Is Coming – DM Production

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Zázračná tabletka: Prečistí odtok a odstráni odolnú špinu lepšie než ocot a sóda

20.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot). Máte v lekárničke aspirín? Nepoužívajte ho len na bolesť hlavy! Táto nenápadná tabletka skrýva neuveriteľné čistiace schopnosti, ktoré…

Viete, čo znamenajú písmená na vajíčkach? Tieto pečiatky nie sú len náhodné značky

20.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Starstuff). Mysleli ste si, že červené kódy na vajíčkach sú len náhodné znaky? Omyl! Skrýva sa v nich dôležitá…

Bravčové mäso do mlieka nenamáčam. Mám iný patent na jemné a mega šťavnaté bravčové rezne

20.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ana Maria Ciobanu). Bravčové rezne sú v slovenskej kuchyni klasikou, bez ktorej si nevieme predstaviť sviatky či nedeľný obed.…

Jarné hnojenie ľalií. Prírodné hnojivo pre dlhé a bohaté kvitnutie

20.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív shutterstock/VitCOM Photo). Ľalie radi vysádzame do záhrad, pretože ich pôvodné kvety priťahujú pozornosť a opeľujúci hmyz. Tieto…

Lahodné rafaello palacinky. Pre milovníkov kokosovej chuti

20.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anastasia Turshina). Máte radi kokosovú príchuť? Potom musíte vyskúšať tento jednoduchý recept na rafaello palacinky. Nie sú ničím iným…

Auto Trendy

Krajina bojuje o svoju automobilovú budúcnosť: Daňové úľavy ako záchranný pás pre výrobcov

21.4.2025 Redakcia Auto trendy - Kanada reaguje na obchodnú politiku Spojených štátov a spúšťa sériu opatrení na záchranu svojho automobilového priemyslu. Kľúčovým krokom sú daňové úľavy pre výrobcov, ktorí udržia…

Autá v Rusku nikto nekupuje: Automobilový trh na pokraji kolapsu

21.4.2025 Redakcia Auto trendy - Predaj nových áut v Rusku sa doslova zrútil. V marci 2025 klesol o šokujúcich 45 % v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka. Automobilový priemysel…

Čo skrýva Dacia Duster upravená Nemcami za 46 000 eur?

20.4.2025 Redakcia Auto trendy - Dacia Duster, ktorú poznáme ako cenovo dostupné SUV, prešla pod rukami nemeckých dizajnérov radikálnou premenou. Výsledok? Agresívny dizajn, športová elegancia a jedno poriadne prekvapenie v…

Päťmetrový rodinný sedan so spotrebou len 3,7 l/100 km za cenu, ktorá vyráža dych!

20.4.2025 Redakcia Auto trendy - Automobilový priemysel čelí ďalšiemu šoku z východu. Čínska automobilka Geely uvádza na trh luxusný sedan Yinhe Xingyao 8 alias Galaxy Starship 8, ktorý ponúka výbavu…

Nový kráľ ciest: Svetové auto roka 2025

20.4.2025 Redakcia Auto trendy - Kia EV3 si získala srdcia motoristov i odborníkov z celého sveta a zažiarila na medzinárodnom autosalóne v New Yorku ako Svetové auto roka 2025. Tento…

Mäkký pedál, horúce brzdy? Možno je čas vymeniť brzdovú kvapalinu!

20.4.2025 Redakcia Auto trendy - Brzdová kvapalina je jednou z najdôležitejších, no často prehliadaných súčastí vášho auta. Nepozornosť v jej údržbe môže mať fatálne následky - od zlyhania bŕzd až…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov