23.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/tastyfood).
Vývar je jednou z najobľúbenejších poľských polievok, bez ktorej si mnohí nevedia predstaviť nedeľný obed. Nezaobíde sa bez zeleniny, najmä mrkvy, ktorá je zodpovedná za sladkú chuť, a čerstvá petržlenová vňať ju dokonale dopĺňa. Okrem ingrediencií je veľmi dôležité, ako polievku dochutíme. Rozhodujúci je aj moment, kedy to urobíme – pridanie soli v správnom čase môže úplne zmeniť chuť vývaru.
Vývar je na prvý pohľad veľmi jednoduchý na prípravu a je tiež základom pre iné polievky. Ideálne je variť ho niekoľko hodín, aby sa obohatila jeho chuť a vôňa. Ukazuje sa, že dôležitý nie je len čas varenia. Ide o správny čas na dochutenie tejto „nedeľnej“ polievky.
Kedy vývar osoliť? Ovplyvní to chuť polievky
Hoci nie každý používa soľ pri varení, nemožno poprieť, že je to jedno z tých korenín, ktoré zvýrazňujú chuť jedál, a aj jej malé množstvo môže spôsobiť rozdiel.
Pokiaľ ide o pridávanie soli do vývaru, nemalo by sa to robiť po uvarení mäsa. V takom prípade sa chuť ostatných zložiek neprejaví. Okrem toho sa farba polievky vtedy nezmení. Môže byť príliš svetlá, pretože soľ blokuje uvoľňovanie tuku z mäsa, čím sa vlákna uzavrú.
- Soľ je najlepšie pridať do vývaru až ku koncu varenia.
Najlepšie asi 10 minút pred dokončením. Zaujímavé je, že ostatné korenie, napr. bobkový list a nové korenie, by sa malo variť od samého začiatku, aby sa dodala chuť.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zahreje, posilní pečeň a prečistí telo. Polievka, ktorá by sa mala predávať v lekárňach
Ako zabrániť tomu, aby sa ryža lepila? Existuje jeden jednoduchý spôsob
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.