24.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Kalashnikov Dmitrii).
Šokujúce zistenia prestížnych amerických univerzít odhalili temnú stránku obľúbených mäsových výrobkov. Každodenná konzumácia párkov, slaniny či klobás zvyšuje riziko demencie až o 14%. Stačia len dva plátky slaniny denne a ohrozia váš mozog. Prečo ohrozujú tieto potraviny zdravie a čím ich môžeme nahradiť?
Desaťročia výskumu priniesli alarmujúce výsledky
Prestížne americké univerzity sledovali viac ako 130 000 ľudí počas štyroch desaťročí. Výsledky nenechávajú nikoho na pochybách. Pravidelná konzumácia spracovaného červeného mäsa výrazne poškodzuje náš mozog. Vedci z Harvard Medical School pozorovali, ako sa u milovníkov údenín postupne zhoršovali kognitívne funkcie. „Najhoršie na tom je, že stačí skutočne málo. Už dve porcie spracovaného mäsa denne môžu spôsobiť nezvratné zmeny v mozgu,“ varuje doktor Daniel Wang, hlavný autor štúdie.
Smrtiaca trojka v každej údenine
Prečo sú párky, slanina a klobásy také nebezpečné? Vedci identifikovali tri hlavné vinníky. Prvým je vysoký obsah nasýtených tukov, ktoré upchávajú cievy a bránia správnemu prekrveniu mozgu.
Druhým nepriateľom je posledný kus sodíka, ktorý zvyšuje vysoký tlak a riziko mŕtvice. Tretí, najzákernejší nepriatelia – dusitany (konzervačné látky) – priamo poškodzujú DNA našich mozgových buniek.
„Je to ako časovaná bomba. Každý kúsok spracovaného mäsa prispieva k hromadeniu škodlivých látok v mozgu,“
– vysvetľuje doktor Wang.
Zachráňte svoj mozog jednoduchými zmenami
Existuje však aj dobrá správa. Svoje zdravie môžeme chrániť jednoduchými zmenami v jedálničku. Vedci odporúčajú nahradiť spracované mäso zdravšími alternatívami:
- Strukoviny: fazuľa, šošovica a cícer sú bohaté na bielkoviny a podporujú zdravie mozgu
- Orechy: obsahujú omega-3 mastné kyseliny, ktoré chránia mozgové bunky
- Ryby: najmä mastné morské ryby dodávajú telu potrebné živiny bez škodlivých účinkov
„Stredomorská strava, bohatá na tieto potraviny, preukázateľne znižuje riziko demencie a Alzheimerovej choroby,“
– dodáva doktor Wang.
Revolúcia na tanieri začína dnes
Nikdy nie je neskoro na zmenu. Každé jedno zdravšie jedlo je krokom k lepšej budúcnosti. Vedci odporúčajú začať postupne – napríklad nahradiť párky na raňajky ovsenými vločkami s orechmi. „Nejde o to úplne sa vzdať obľúbených jedál. Ide o to nájsť rovnováhu a uvedomiť si, že naše každodenné rozhodnutia majú dlhodobý vplyv na zdravie nášho mozgu,“ uzatvára doktor Wang.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Celý život ste varili párky nesprávne. Babička vysvetľuje
Odteraz budú vaše raňajky zdravšie. Pomôžu vám jednoduché triky
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.