24.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/AtlasStudio).
„Zlatý pomaranč“ alebo kumkvát si získal srdcia gurmánov na celom svete, hoci na Slovensku stále nie je veľmi populárny. Exotické ovocie, cenené pre svoje zdravotné vlastnosti, okrem iného prináša úľavu od únavy a môže pomôcť v boji proti nespavosti. To však nie je všetko. Pozrite sa, na čo všetko je kumkvát dobrý.
Kumkvát je malé ovocie pripomínajúce miniatúrny pomaranč. Má tenkú jedlú šupku s intenzívnou sladkou chuťou, ktorá kontrastuje s mierne kyslou dužinou. Pochádza z Ázie, kde je už po stáročia cenený v kuchyni aj v medicíne. Na Slovensko sa dostal vďaka rastúcej popularite exotického ovocia a jeho čoraz väčšej dostupnosti na trhu. Chcete vedieť, ako môže obohatiť váš jedálniček? Ste na správnom mieste.
Čo robí kumkvát? Ovocie je pokladnicou cenných živín
Kumkvát poskytuje cenné zložky na podporu organizmu na mnohých úrovniach.
- Ako upozorňuje webové portáli, 100 g tejto pochúťky obsahuje až 43,9 mg vitamínu C, ktorý posilňuje imunitu a neutralizuje voľné radikály.
- Okrem toho obsahuje vitamín A, vitamíny skupiny B (ktoré priaznivo ovplyvňujú metabolické procesy) a karotenoidy.
- Vďaka prítomnosti vlákniny zlepšuje trávenie a poskytuje dlhotrvajúci pocit sýtosti.
- Okrem toho flavonoidy obsiahnuté v kumkváte majú protizápalový účinok a chránia kardiovaskulárny systém, zatiaľ čo nízky obsah tuku a nedostatok cholesterolu z neho robia skvelú voľbu pre tých, ktorí dbajú o svoju postavu.
- Exotické ovocie podporuje regeneráciu počas spánku. Bioaktívne látky pomáhajú zmierňovať stres a zlepšovať kvalitu nočného odpočinku, vďaka čomu je účinnou podporou pri problémoch s nespavosťou.
- Navyše by po ňom mali siahnuť všetci, ktorí trávia dlhé hodiny pred obrazovkami, pretože pozitívne ovplyvňuje ostrosť zraku a zabraňuje namáhaniu očí.
Ak si chcete dopriať dávku zdravia, určite sa poobzerajte po kumkváte na miestnom trhu alebo v domácom obchode.
Ako jesť kumkvát? Použite ho v kuchyni
Toto všestranné ovocie sa dobre uplatní v mnohých kulinárskych receptoch. Môžete ho konzumovať surové, so šupkou, ako zdravú desiatu alebo ho pridať napríklad do šalátov. Plátky kumkvátu dokonale doplnia chuť čaju, nahradia citrón. Oplatí sa ho vyskúšať aj v dezertoch – je skvelým doplnkom koláčov a zmrzliny.
Milovníci suchých chutí môžu experimentovať s kumkvátom v marinádach na mäso alebo ho použiť ako prísadu do pikantných omáčok. Ak chcete prekvapiť svoju domácnosť zaujímavou pochúťkou, pripravte kumkvátovú marmeládu. Jej intenzívna aróma a jedinečná chuť si získajú každé chuťové bunky.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Najlepšie pre seniorov. Uľavuje od bolesti kĺbov, posilňuje pečeň a pankreas
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.