25.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/photosimysia).
Cibuľová polievka je svetoznámy pokrm, a hoci recept pochádza z chudobnejšej časti francúzskeho obyvateľstva, nedá sa povedať, že by bola jej chuť biedna. Recept na cibuľovú polievku je jednoduchý a určite ukradne srdce aj každému labužníkovi. Je to vďaka nevyhnutnému vývaru z dvoch druhov mäsa a lahodnému syru. Zamilujete sa do nej.
Cibuľová polievka je ideálnym pokrmom na chladné a pochmúrne dni, keď sa chcete zahriať a potešiť chutným jedlom. Je ideálna aj na rodinné stretnutia alebo dokonca na romantickú večeru vo dvojici. Presne vieme, ako pripraviť tú najlepšiu cibuľovú polievku. Kľúčom je vývar. Najlepší bude na kačacom, ktorý Francúzi milujú, a na hovädzom s kosťou, ktorý dodá neuveriteľnú chuť. Hodiť sa bude aj trochu bieleho vína – tento prídavok vás neopije, ale cibuľovej polievke dodá neuveriteľnú hĺbku.
Cibuľová polievka. Vyberte si vývar z dvoch druhov mäsa. Bude to tá najchutnejšia
Ingrediencie:
- 8 väčších žltých cibúľ,
- 4-6 strúčikov cesnaku,
- časť kačacieho mäsa na polievku a dve stehná,
- 600 g hovädzieho mäsa s kosťou,
- 2 mrkvy,
- polovica zeleru,
- vyčistené maslo,
- soľ, korenie, tymián, trochu rozmarínu, lyžička bieleho vínneho octu,
- pol pohára suchého bieleho vína,
- niekoľko plátkov žemle alebo iného chleba,
- strúhaný cheddar alebo švajčiarsky syr gruyère.
Cibuľová polievka – ako ju pripraviť:
1. Začnite tým, že si pripravíte základný vývar z mäsa a zeleniny. Kačacie mäso a hovädzie mäso s kosťou zalejte vodou tak, aby ich zakryla. Pridajte očistenú mrkvu a zeler, niekoľko koliesok nového korenia a 2-3 bobkové listy. Na miernom ohni varte, kým sa kačacie mäso takmer nerozpadne.
2. Kým sa vývar varí, pripravte si cibuľu. Ošúpte ju a nakrájajte na platky. Cesnak nakrájajte na veľmi malé kocky.
3. Pripravte si hrniec s hrubým dnom a rozohrejte v ňom dve polievkové lyžice vyčisteného masla. Pridajte cibuľu a všetko poduste. Cibuľu nesmažte – mala by sa takmer variť na masle a vo vlastnej šťave.
4. Asi po 15 minútach dusenia pridajte k cibuli štipku soli a trošku cukru (stačí čajová lyžička). Pridajte aj 2-3 bobkové listy a duste ďalších 20 minút. Po tomto čase by mala cibuľa začať karamelizovať.
5. Pridajte cesnak, premiešajte a keď uvoľní svoju arómu, zalejte všetko suchým bielym vínom. Dôkladne premiešajte a počkajte, kým sa alkohol odparí. V tejto fáze môžete pridať aj pol pohára brandy, ak chcete pokrmu dodať extra chuť.
6. Keď sa alkohol odparí, zalejte karamelizovanú cibuľu vývarom. Oddeľte mäso od kostí a pridajte ho do polievky. Podľa chuti dochuťte soľou, korením, tymianom a rozmarínom. Varte ešte pol hodiny. Malo by to len „bublať“ ako vývar.
7. Medzitým si pripravte krutóny. Nakrájajte rožok alebo bagetu na plátky, potrite ich trochou masla alebo pokvapkajte olivovým olejom a ochuťte strúčikom cesnaku. Potom na každý plátok položte trochu strúhaného syra a zapečte v rúre, kým sa syr nerozpustí. Horúcu polievku nalejte do misiek a podávajte s krutónmi vedľa alebo zastrčenými do misky.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Vývar zmení chuť, keď v správnom čase pridáte soľ
Vajíčkové fašírky robím najlepšie v rodine. Pridám 2 lacné prísady a mám večeru ako sen
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.