26.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Arian_am13)
Zelené klíčky na cesnaku často vyvolávajú medzi Slovákmi obavy. Panuje všeobecné presvedčenie, že naklíčené strúčiky sa stávajú jedovatými alebo strácajú svoje vlastnosti. Pritom pre Bulharov je to kulinárska rarita, ktorá obohacuje chuť tradičných jedál. Aký je v skutočnosti? Oplatí sa opustiť obavy a objaviť potenciál klíčkov v kuchyni?
Je naklíčený cesnak škodlivý? Mnohí ľudia sa mu vyhýbajú zo strachu pred horkosťou alebo údajnou stratou cenných vlastností. Niektorí dokonca tvrdia, že môže byť zdraviu nebezpečný. Vedci zatiaľ tieto mýty vyvracajú – zelené klíčky sú nielen neškodné, ale aj mimoriadne cenné.
Môžete jesť cesnak, ktorý klíči? Odpoveď vás možno prekvapí
Na Slovensku stále prevláda názor, že naklíčený cesnak môže byť škodlivý. Verí sa, že je horký, ťažko stráviteľný a dokonca jedovatý. Vedci z univerzity Kyungpook v Južnej Kórei však tvrdia niečo iné. Ich výskum ukázal, že zelené výhonky sú zdrojom cenných antioxidantov, napríklad polyfenolov. Tieto zlúčeniny pomáhajú telu bojovať proti voľným radikálom, ktoré urýchľujú starnutie a zvyšujú riziko mnohých ochorení vrátane rakoviny.
Koncentrácia antioxidantov sa navyše zvyšuje s dĺžkou klíčenia. Vyhadzovanie takýchto klinčekov je plytvanie cennou zložkou, ktorá môže podporiť naše zdravie. Mýtus o horkosti sa tiež oplatí vyvrátiť – jemné chuťové zmeny sa objavia až niekoľko týždňov po naklíčení, takže čerstvo naklíčený cesnak je stále skvelý na kulinárske experimentovanie.
,,Najvyššiu antioxidačnú aktivitu vykazovali extrakty z cesnaku naklíčeného počas 5 dní. Okrem toho klíčenie zmenilo profil metabolitov cesnaku: profil metabolitov cesnaku naklíčeného počas 5 – 6 dní sa výrazne líšil od profilu cesnaku naklíčeného počas 4 dní. Preto môže byť klíčenie účinným spôsobom zvýšenia antioxidačného potenciálu cesnaku.“ Napísali výskumníci z Kyungpook University v Južnej Kórei.
Čo robiť s klíčiacim cesnakom? Inšpirujte sa bulharskou kuchyňou
Zatiaľ čo Slováci naklíčený cesnak často vyhadzujú, Bulhari ho používajú na rôzne spôsoby a považujú ho za kulinársku raritu. Zelené klíčky sa pridávajú do tradičných jedál, ako je napríklad šalát z ovčieho mlieka, kde sa výborne hodia k uhorkám, paradajkám a slanému ovčiemu syru. Možno je teda čas pozrieť sa na naklíčený cesnak ako na novú kulinársku príležitosť? Jeho zaradením do svojho jedálnička nielenže spestríte chuť svojich pokrmov, ale poskytnete svojmu telu aj ďalšie zdraviu prospešné látky. Cesnak – čerstvý aj naklíčený – zostáva jedným z najvzácnejších darov prírody, ktorý sa neoplatí ignorovať.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Smelo pridávajte k mäsu. Pečeň lepšie strávi tuk
Je veľmi zdravá a zoženiete ju počas celého roka. Mnoho ľudí však odrádza vôňa
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.