27.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tatiana Volgutova).
Lahodné a nadýchané lievance sú nielen fantastickým občerstvením alebo sladkými raňajkami, ale predovšetkým kulinárskym Amorovým šípom. Existuje veľa receptov, ale málokto ich pripravuje s týmto mliekom. Nie s bežným kartónovým mliekom, ale s mliekom, na ktorom si pochutnávali naši starí rodičia.
Lievance z kyslého mlieka sú spôsobom, ako si za pár okamihov zlepšiť náladu, zjesť niečo chutné a darovať svojim blízkym trochu kulinárskej lásky. Recept na kyslomliečne lievance je triviálny a čo je dôležité, môžete ich pripraviť na sladko aj na slano. Dnes si však pripravíme sladké lievance. Tvorí sa z toho sviatok pre labužníkov.
Jemné lievance z kyslého mlieka
Ingrediencie:
- 2 šálky pšeničnej múky, tortovej alebo polohrubej,
- 1 veľké vajce,
- 1 šálka kyslého mlieka
- čajová lyžička sódy,
- štipka soli,
- rovná polievková lyžica práškového cukru (ak pripravujete lievance na sladko),
- vyčistené maslo alebo olej na smaženie.
Lievance z kyslého mlieka – spôsob prípravy
1. Uistite sa, že všetky prísady majú izbovú teplotu. Je to veľmi dôležité a vďaka tomu lievance vykysnú ako sen.
2. Potom si pripravte misu a preosejte múku zmiešanú so sódou bikarbónou, soľou a cukrom, ak používate.
3. Oddeľte bielok od žĺtka. Bielok vyšľahajte do tuhej peny. Žĺtok zmiešajte s kyslým mliekom a pridajte ho do misy so zmiešanými suchými prísadami.
4. Všetko vymiešajte na hladké cesto a pridajte bielky. Opäť premiešajte, ale dávajte pozor, aby ste nepoškodili jemnú štruktúru peny. Cesto na chvíľu odložte, aby si odpočinulo, kým lepok v múke spojí prísady.
5. Pripravte si panvicu a poriadne v nej rozohrejte tuk. Hlbokou lyžicou dávajte do panvice porcie cesta a smažte ich na miernom ohni, kým nie sú z oboch strán chutne zlatisté. Keď sú hotové, môžete ich položiť na papierovú utierku, aby sa z nich odkvapkal prebytočný tuk.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Vajíčkové fašírky robím najlepšie v rodine. Pridám 2 lacné prísady a mám večeru ako sen
Pripravte ich namiesto bežných palaciniek. S nezvyčajným prídavkom chutia nadpozemsky
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.