27.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Project Space).
Ak ste fanúšikom zemiakov alebo radi experimentujete v kuchyni, tento recept je pre vás ako stvorený. Hoci sa názov jednoznačne spája s krajinou pri Bosporskom prielive, je známy aj v balkánskej kuchyni. Objavte recept na kumpir, ktorý si zamilujú všetci – od členov domácnosti cez priateľov až po známych v práci.

Foto: shutterstock/Project Space
Ingrediencie na kumpir
Základom tohto pokrmu sú, samozrejme, zemiaky. Tento recept je určený pre dve osoby, ale ak ich chcete pripraviť viac, môžete ho primerane upraviť. Nezabudnite si vybrať naozaj veľké hľuzy. V Turecku zvyčajne jeden zemiak použitý na prípravu tohto pokrmu váži aspoň pol kilogramu. Na prípravu dvoch porcií kumpiru budete potrebovať:
- 1 cibuľu,
- 1 červenú papriku,
- 100 g klobásy chorizo,
- 100 g tvrdého syra,
- 2 veľké zemiaky,
- 2 strúčiky cesnaku.
Môžete si pripraviť aj vegetariánsku verziu kumpiru. Stačí nahradiť klobásu chorizo rovnakým množstvom tofu. V tomto prípade budete ešte potrebovať olivový olej a sójovú omáčku.
Kumpir – spôsob prípravy
1. Zemiaky umyte a vydrhnite. Potom ich uvarte v šupke v osolenej vode, opláchnite studenou vodou, prekrojte na polovicu a vydlabte.
2. Teraz je čas pripraviť plnku. Cibuľu, červenú papriku, klobásu chorizo a cesnak nakrájajte nadrobno. Všetky ingrediencie pridajte na panvicu a smažte, kým nezhnednú.
3. Do panvice pridajte zemiakovú dužinu a premiešajte. Do zemiakov dajte lyžicou plnku, posypte ju nastrúhaným syrom a vložte do rúry vyhriatej na 200 stupňov Celzia. Pečte maximálne 10 minút, kým syr nezhnedne.
Vegetariánska verzia kumpiru
1. Na panvici rozohrejte olivový olej, pridajte nakrájanú cibuľu, červenú papriku a cesnak.
2. Pridajte rozdrobené tofu a celé to zalejte sójovou omáčkou. Chvíľu smažte.
3. Pokračujeme ako vyššie – spojíme so zemiakovou dužinou, navrstvíme plnku, posypeme strúhaným syrom a zapečieme.
Zemiaky na turecký spôsob podávajte s obľúbenými omáčkami. Ku kumpiru sa výborne hodí paradajková salsa, chrenová alebo cesnaková omáčka. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Nie každý pozná túto hustú pastu. Pridajte ju do jedla a nebudete potrebovať soľničku
Pripravte ich namiesto bežných palaciniek. S nezvyčajným prídavkom chutia nadpozemsky
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.