28.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ahmad Ramadhana).
Na pultoch obchodov sa čoraz častejšie objavuje menej známe ovocie a zelenina. Niektorí ľudia o tom nie sú presvedčení, ale stojí za to sa o ich chuť a vlastnosti zaujímať. Jedna z nich si na Slovensku pomaly získava popularitu, ale pre mnohých ľudí je stále záhadou. Ako chutí čajot?
Čajot, známy aj ako chayoti, mexická uhorka alebo čočo, je exotická rastlina, ktorá pochádza z tropických a subtropických oblastí Ameriky. Hoci je pre mnohých nová, v krajinách Strednej Ameriky, Ázie a západnej Európy sa pestuje už stáročia. Ako chutí čajot? Niektorí hovoria, že chutí ako cuketa. Vďaka svojej jemnej, mierne sladkej chuti, ako aj kulinárskej všestrannosti je čoraz obľúbenejší.
Ako spoznáte, kedy je čajot zrelý? Pozrite sa na šupku
- Čajot má protizápalové a močopudné vlastnosti, ktoré pomáhajú čistiť organizmus a podporujú správnu funkciu obličiek.
- Vďaka obsahu vlákniny napomáha tráveniu, ovplyvňuje črevnú mikroflóru a prispieva k udržaniu normálnej hladiny cholesterolu a cukru v krvi.
- Draslík zasa reguluje krvný tlak, a preto sa táto zelenina odporúča najmä ľuďom, ktorí bojujú s hypertenziou.
- Dodáva tiež horčík, zatiaľ čo vitamín C podporuje imunitu organizmu a má antioxidačné účinky.
Zrelý čajot je mäkký a po rozkrojení sa vyznačuje svetlou dužinou.
- Pri nákupe dávajte pozor na farbu šupky, ktorá sa počas dozrievania môže zmeniť zo zelenej na belavú alebo žltkastú.
- Najlepšie je vyberať také, ktoré sú pevné, ale nie príliš tvrdé.
- Neodporúča sa kupovať príliš mäkké exempláre, pretože sa môžu ukázať ako prezreté.
Ako jesť čajot? Hodí sa k večeriam a dezertom
Čajot má jemnú, mierne sladkú chuť, ktorá niektorým pripomína kombináciu cukety a hrušky, kalerábu alebo tekvice.
- Môže sa jesť surový, nakrájaný na plátky (napr. do šalátov) alebo vo varenej, dusenej, vyprážanej či pečenej verzii.
- Dobre sa hodí k inej zelenine do polievok, kari, dusených a mexických jedál.
- Vďaka svojej mierne sladkej chuti sa hodí aj do dezertov – možno z nej pripraviť peny, koláče alebo kompóty.
- Zaujímavosťou je, že jedlé sú nielen plody, ale aj výhonky a mladé listy rastliny. Môžu sa použiť do šalátov alebo ako príloha.
Kto nemôže jesť túto zeleninu? Pred konzumáciou skontrolujte
Aj keď je čajot veľmi zdravá zelenina, nie je vhodná pre každého.
- Ak trpíte precitlivenosťou na vlákninu, môžete mať problémy s trávením väčšieho množstva.
- Okrem toho by sa jej mali vyhýbať ľudia s alergiou na rastliny z čeľade cucurbitaceae (tekvicová zelenina)
V prípade akýchkoľvek pochybností sa pred zaradením kolerastov do svojho jedálnička poraďte so svojím lekárom alebo odborníkom na výživu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ani hruška, ani jablko. Táto exotická pochúťka sa niekedy nazýva „ovocie mladosti“.
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.