29.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterctock/Romix Image).
Ako ošúpať mango? Toto ovocie si čoraz častejšie nachádza cestu do našich kuchýň nielen ako chutná desiata, ale aj ako prísada do exotických jedál na večeru. Šúpanie manga sa môže zo začiatku zdať trochu problematické, preto je užitočné poznať jednoduché spôsoby, ako rýchlo oddeliť chutnú dužinu ovocia od šupky a kôstky.
Viete, ako rýchlo ošúpať mango? Naučte sa tri najpopulárnejšie spôsoby a staňte sa majstrom vo svojej kuchyni. Spoľahlivé triky nám vždy uľahčia život.
Mango: ako krájať, ako jesť, prečo jesť?
Ako krájať a jesť mango? Je dobré vedieť, že ide o tropické ovocie pochádzajúce z Ázie, ktoré si čoraz častejšie nachádza cestu na pulty našich supermarketov. Vyznačuje sa veľmi šťavnatou dužinou so sladkou chuťou, ktorá sa veľmi často prirovnáva k broskyni alebo marhuli. V závislosti od odrody môže byť šupka manga zelená, žltá až červená.
Mango je ovocie, ktoré nielen dobre chutí, ale je aj prospešné pre ľudské zdravie. Nájdete v ňom veľa vlákniny, ktorá reguluje činnosť čriev a je zodpovedná za pocit sýtosti. Ovocie je tiež plné cenných vitamínov a minerálov. V mangu nájdeme okrem iného:
- veľkú dávku vitamínu C, ktorý podporuje imunitný systém;
- vitamín A, ktorý je zodpovedný za správny zrak;
- vitamíny skupiny B, ktoré majú pozitívny vplyv na nervový systém človeka.
Okrem toho mango obsahuje antioxidanty, ktoré spomaľujú proces starnutia a chránia bunky pred škodlivými účinkami voľných radikálov. Ovocie má protizápalové vlastnosti a znižuje aj riziko srdcových ochorení. Navyše je zdrojom prírodných cukrov, ktoré nám dodávajú energiu na činnosť.
Mango sa dá konzumovať na mnoho rôznych spôsobov:
- Môže sa jesť samostatne ako chutné ovocné občerstvenie.
- Výborne chutí okrem iného v obľúbených ázijských jedlách, ako je kari.
- Je ideálne aj ako prísada do zdravých šalátov.
- Nakrájané mango si môžete pridať do rannej ovsenej kaše alebo prírodného jogurtu a pripraviť si tak zdravé a sýte raňajky.
Ako sa mango šúpe? Čo ďalšie sa o ňom oplatí vedieť?
Ako ošúpať mango? Šúpanie manga sa môže na prvý pohľad zdať trochu problematické. Ovocie sa skladá zo šupky, dužiny a kôstky. Šupka je tvrdá a tenká a jej hrúbka závisí od odrody. Dužina je najšťavnatejšia časť plodu, ktorá má veľmi intenzívnu sladkú chuť a vláknitú štruktúru. Plochá a pomerne veľká kôstka sa nachádza v strede plodu a je pomerne pevne spojená s dužinou.
Vzhľad a veľkosť plodov sa môže líšiť od odrody k odrode, ale najčastejšie môžeme nájsť mango podlhovastého, oválneho tvaru. Zrelé mango vydáva intenzívnu vôňu a pri jemnom stlačení je cítiť mäkkú dužinu. Ak je mango po stlačení tvrdé, znamená to, že ešte nie je dostatočne zrelé.
Ako sa šúpe mango? Tri jednoduché spôsoby
Ako ošúpať mango? Existuje niekoľko spôsobov, ako ošúpať toto ovocie, a nižšie sú uvedené tri najobľúbenejšie.
Spôsob 1. Ošúpte mango „na ježka“
Táto metóda umožňuje ľahké a presné oddelenie dužiny od šupky a kôstky. Mango ošúpané touto metódou vyzerá veľmi pôsobivo a môže sa podávať napríklad ako občerstvenie na syrovej doske.
- Ovocie rozrežte pozdĺžne na dve polovice a potom odstráňte kôstku.
- Dužinu z oboch polovíc opatrne nakrájajte na mriežku, pričom dávajte pozor, aby ste neodrezali kôru.
- Nakoniec otočte šupku na druhú stranu, aby ste vytvorili charakteristického „ježka“.
Spôsob 2. Použitie pohára.
- Mango rozrežte na polovicu a vyberte kôstku.
- Potom priložte okraj pohára k dužine a zatlačte ovocie nadol, čím ho oddelíte od šupky.
- Najlepšie je vybrať si pohár z pomerne tenkého skla
Spôsob 3. Tradičná metóda s nožom
- Najprv mango pozdĺžne rozrežte na dve polovice a odstráňte kôstku.
- Pomocou ostrého noža opatrne odlúpnite plod od šupky.
- Potom dužinu nakrájajte do tvaru podľa vlastného výberu, napríklad do mriežky, pruhov, plátkov atď.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Vývar zmení chuť, keď v správnom čase pridáte soľ
Ako zabrániť tomu, aby sa ryža lepila? Existuje jeden jednoduchý spôsob
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.