29.01.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Bigc Studio).
Toto je ovocie, ktoré je dokonalou náhradou nezdravých sladkých pochutín. Sapodilly sú nielen zdrojom cenných vitamínov a minerálov, ale aj lahodným ovocím s jedinečnou chuťou. Zistite, ako posilní váš organizmus a ako ho môžete zaradiť do svojho jedálnička.

Foto: shutterstock/Bigc Studio
Sapodilla je exotické ovocie, ktoré sa prirodzene vyskytuje v Strednej Amerike, Mexiku a Karibiku. Zistite, čo obsahuje a ako môže posilniť náš organizmus.
Manilkara gumová – čo je to za ovocie?
Manilkara gumová je ovocie, ktoré je známe aj pod názvami sapodilla alebo zapota. Rastie na vždyzelenom tropickom strome s pomerne pomalým rastom. Prvé plody sa objavujú až 5 – 6 rokov po výsadbe. Sú oválne alebo guľovité a po dozretí sú mäkké. Sú dostupné od konca zimy do jesene, ale ich sezóna vrcholí v polovici leta.
Plody manilkary dorastajú do priemeru 5 až 10 cm. Vyznačujú sa hnedožltou alebo sivastou šupkou, ktorá je mierne lepkavá. Vo vnútri sa nachádza krémová dužina žltej alebo sivej farby. Obsahuje malé čierne semená. Dužina je sladká a šťavnatá a mnohí ľudia prirovnávajú jej chuť ku karamelu alebo melase. Má tiež podobné tóny ako hruška.
Aké vlastnosti má sapodilla?
Zapoty však nemajú len lahodnú sladkú chuť. Ovocie v sebe skrýva množstvo živín, ako sú vitamíny A, C, K a vitamíny skupiny B, ako aj minerály horčík, vápnik, fosfor, železo, draslík a zinok. Vďaka nim pôsobí prakticky na celý organizmus.
Dobrá dávka vitamínu C má pozitívny vplyv na imunitný systém. Pomáha bojovať proti infekciám a vďaka spoločnosti vitamínov A, B a antioxidantov má aj antioxidačný účinok. Chráni našu pokožku a zabezpečuje jej zdravý vzhľad, spomaľuje proces starnutia organizmu a chráni pred vznikom mnohých chronických ochorení, ako sú okrem iného rakovina, cukrovka a ateroskleróza.
Sapodilly majú priaznivý vplyv aj na tráviaci systém. Zlepšuje tráviace procesy a jej veľká dávka vlákniny urýchľuje metabolizmus a zabezpečuje správnu peristaltiku čriev. Ďalším plusom je, že chráni pred plynatosťou a zabezpečuje dlhodobé zasýtenie. Konzumácia ovocia môže tiež zabrániť náhlym výkyvom cukru v krvi a stabilizovať jeho hladinu.
Vďaka prítomnosti draslíka a horčíka pôsobí sapodilla aj na srdce a obehový systém. Znižuje krvný tlak a pomáha regulovať hladinu cholesterolu v krvi. Má tiež protizápalový účinok.
Ako používať sapodillu v kuchyni?
Sapodilla je chutné ovocie, ktoré môžeme zaradiť do nášho jedálnička v jeho prirodzenej forme alebo ako prísadu do sladkých jedál. Stačí ju len ošúpať a potom odstrániť semená. Mäkká, šťavnatá dužina sa výborne hodí do ovocných šalátov, smoothies, jogurtov alebo ovsených vločiek. Oplatí sa ju kombinovať s iným exotickým ovocím, ako je mango, ananás alebo banány. Dobre však bude chutiť aj s jahodami alebo čučoriedkami.
Tí, ktorí radi experimentujú v kuchyni, ju môžu pridať aj do slaných jedál. Sladká chuť sa hodí do šalátov a niektorých mäsových jedál. V ázijskej kuchyni sa ovocie pridáva k hydine, hovädziemu mäsu alebo morským plodom.
Kde sa dajú zohnať sapodilly?
Sapodilly sú exotické ovocie, a preto môžeme mať často problémy s ich dostupnosťou. Niekedy sa objavuje v supermarketoch alebo v obchodoch so zeleninou so širokým sortimentom. Môžete ju hľadať aj v ázijských obchodoch, ktoré sa špecializujú na ovocie a zeleninu. K dispozícii je aj v internetových obchodoch.
Sapodillu možno získať nielen v čerstvej forme. Celoročne je k dispozícii aj v sušenej forme, ktorá sa vyznačuje sladkosťou a určite osloví milovníkov orechov.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ani hruška, ani jablko. Táto exotická pochúťka sa niekedy nazýva „ovocie mladosti“.
V názve má jablko, ale vôbec to nie je jablko. Napomáha tráveniu a imunite. Ako chutí?
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.