29.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/nnatalli)
Pestrec mariánsky je nenahraditeľnou podporou pečene a žlčových ciest. Seniori by ho mali trvalo zaradiť do svojho jedálnička. Odporúčame, ako ho najlepšie zaradiť do jedálnička.
Prečo by sme mali jesť pestrec mariánsky? Silymarín, ktorý obsahuje, dáva rastline silu chrániť pečeňové bunky pred škodlivými látkami. Jeho protizápalové a detoxikačné vlastnosti podporujú regeneráciu tohto kľúčového orgánu a chránia ho pred negatívnymi účinkami toxínov.
Odporúča sa ako pomocný prostriedok pri prevencii a liečbe ochorení pečene, ako je cirhóza a steatóza. Okrem toho má rastlina pozitívny vplyv na funkciu obličiek a hladinu cholesterolu, čo sa prejavuje v lepšom zdraví srdca.
Vlastnosti pestreca mariánskeho
Protizápalový účinok silymarínu sa využíva aj na stabilizáciu hladiny glukózy v krvi, čo je dôležité pre diabetikov a ľudí s inzulínovou rezistenciou. Pravidelné zaraďovanie bodliaka do stravy môže pomôcť zlepšiť metabolické zdravie.
Pestrec mariánsky je príkladom rastliny, ktorú možno ľahko zaradiť do každodennej stravy. Vďaka svojej neutrálnej chuti sa výborne hodí do jogurtov, šalátov alebo smoothies. Môžete tiež jednoducho žuť jeho semená. Nálev z pomletých semien je ďalšou formou, ktorá uľahčuje blahodarné účinky bodliaka, podporuje tráviaci a imunitný systém.
Napriek mnohým výhodám nie je bodliak určený pre každého. Ľudia s cukrovkou, užívajúci lieky vrátane antikoncepčných tabletiek, tehotné ženy, dojčiace matky a deti do 12 rokov by sa mali pred jeho zaradením do jedálnička poradiť s lekárom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Pite namiesto kávy. Pocítite prílev energie a kilá budú padať.
Čo pridať do čaju, aby ste schudli? Tieto nápady vás prekvapia
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.