29.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/AS Foodstudio)
Máte chuť na zmenu v každodennom varení? Pikantná gruzínska polievka vás zahreje a zasýti na celé hodiny. Je to výrazný pokrm, na ktorom si pochutnajú aj tí najväčší jedáci. Vydajte sa na kulinársku cestu do čarovného Zakaukazska a zamilujte si charčo. Recept vám nebude robiť žiadne problémy.
Môj manžel má rád výrazné jedlá, takže často ohŕňa nos, keď na večeru podávam polievky. Keď však ochutnal toto pikantné gruzínske jedlo, zjedol plný tanier a ani sa neobťažoval požiadať o prídavok. Táto polievka je skutočným hitom, je plná mäsa a orechov a spolu s krajcom chleba a maslom predstavuje sýte jedlo. Hľadáte niečo špeciálne na obed? Tak to ste na správnom mieste. Príďte a ja sa s vami podelím o osvedčený recept.
Pravá charčo polievka. Už prvá lyžička poteší každého manžela
Charčo je jedinečná gruzínska polievka, ktorá poteší svojou hustou konzistenciou a intenzívnou chuťou. V Gruzínsku sa podáva počas rodinných osláv, sviatkov a významných stretnutí. Jej korene sú v regióne Megrelia a tajomstvo jej chuti spočíva v orechoch a aromatickom korení. Znie to lákavo? Nižšie nájdete zoznam surovín potrebných na prípravu 4 porcií polievky.
Ingrediencie:
- 800 g hovädzieho mäsa s kosťou,
- 2 litre vody,
- 3 cibule,
- 3 strúčiky cesnaku,
- 150 g nadrobno nasekaných vlašských orechov,
- 200 g paradajok,
- 1 PL paradajkového pretlaku,
- 100 g ryže,
- lyžica korenia chmeli-suneli,
- soľ a korenie podľa chuti,
- zväzok čerstvého koriandra,
- bobkový list, majoránka a prípadne štipka šafranu.
TIP: Ak nemáte korenie chmeli-suneli, môžete si pripraviť vlastnú verziu. Stačí zmiešať rovnaký pomer koriandra, majoránky, bazalky, kôpru, feferónky, saturejky, kurkumy a senovky gréckej.
Charčo polievka. Pôvodný recept na hostinu v zakaukazskom štýle
Hoci sa zoznam ingrediencií zdá na prvý pohľad dlhý, polievka charčo si nevyžaduje veľa úsilia. Jej príprava je čistým potešením a nespôsobí vám žiadne problémy. Stojí však za to dať jej čas, aby sa chute spojili. Ak môžete, uvarte ju deň vopred, pretože na druhý deň chutí ešte lepšie. Sú všetky ingrediencie pripravené? Potom sme pripravení na mäso.
Postup:
Hovädzie mäso nakrájajte na menšie kúsky a varte vo vode s bobkovým listom asi hodinu, kým nezmäkne. Počas varenia pravidelne odstraňujte usadeniny. Medzitým nakrájajte cibuľu nadrobno a opražte ju na troche tuku. Ku koncu smaženia pridajte cesnak a všetko preložte do vývaru. Nasekané vlašské orechy zmiešajte s koreninami a pridajte do hrnca. Celý pokrm okamžite získa jedinečnú vôňu.
Paradajky ošúpeme, rozmixujeme dohladka a pridáme do polievky spolu s paradajkovým pretlakom. Paradajkový pretlak vopred rozmiešajte s malým množstvom vývaru, aby sa ľahšie spojil s vývarom. Ryžu prepláchnite a pridajte ju do polievky na posledných 20 minút varenia. Podľa potreby ju dochuťte soľou a korením. Nakoniec pridajte nasekaný čerstvý koriander a polievku na niekoľko minút odstavte, aby sa chute prepojili.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.