29.01.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/mark gusev).
Červené mäso je už dlho zakazované. Niektoré skupiny ľudí by mali brať takéto stravovacie varovania veľmi vážne. Bohužiaľ, stále vieme príliš málo o účinkoch konzumácie týchto druhov produktov. Tiež máme problém rozoznať, čo je červené mäso a čo nie. Tu nezáleží len na farbe. Väčšina z nás jedáva červené mäso každý deň a ani si to neuvedomujeme.
Nie je žiadnym tajomstvom, že pravidelná konzumácia červeného mäsa je spojená so zvýšeným rizikom vzniku mnohých závažných ochorení. Najbežnejšie sú srdcové choroby, ateroskleróza, vysoký cholesterol a hypertenzia. Ukázalo sa však, že negatívny dopad takejto stravy je oveľa vážnejší. Konzumácia veľkého množstva červeného mäsa zvyšuje riziko ďalších zdravotných problémov, ako je rakovina hrubého čreva a cukrovka.
Pamätajte, že červené mäso zahŕňa oveľa viac ako len hovädzie mäso. Podľa definície sa pojem „červené mäso“ vzťahuje na: hovädzie, bravčové, jahňacie a kozie mäso.
„Spracované mäso“ je mäso, ktoré bolo tepelne upravené alebo solené, údené alebo naložené na zlepšenie jeho chuti a konzervačných vlastností. Patria sem údeniny, klobásy, salámy a iné vyzreté mäso.
Kto by nemal jesť červené mäso?
Dietologička Roxana Ehsani pre eatthis.com vysvetľuje, ktorých šesť skupín ľudí by malo úplne vylúčiť červené mäso zo svojho jedálnička.
1. Ľudia s vysokým cholesterolom
Ak máte vysoký cholesterol, je lepšie takéto potraviny z jedálneho lístka vylúčiť. Bohužiaľ, toto môže byť hlavným vinníkom vášho stavu. Optimálne je, ak jete červené mäso maximálne dva-trikrát do mesiaca. Pokúste sa vybrať chudé kusy mäsa, ako je sviečková, a vyhýbajte sa spracovaným formám červeného mäsa, ako sú klobásy, údeniny a iné podobné výrobky.
2. Ľudia s ochorením srdca
Rovnaké obmedzenie platí pre ľudí s ochoreniami srdca alebo ciev. Konzumácia červeného mäsa podporuje hromadenie aterosklerotického plátu a samotnú aterosklerózu, ktorá je vážnou hrozbou. Tento druh mäsa má vysoký obsah nezdravých tukov, vrátane transmastných a nasýtených tukov, ktoré sú pre vás veľmi nebezpečné. Prílišné vyžívanie sa na tanieri môže mať smrteľné následky, ako sú infarkty alebo mŕtvice.
3. Ľudia s pokročilým ochorením obličiek (3. – 5. štádium, nie na dialýze)
Pre vysoký obsah bielkovín by si mali dávať pozor aj ľudia s vážnymi ochoreniami obličiek. Dodržujte odporúčania dietológov a vyhýbajte sa potravinám s vysokým obsahom bielkovín, vrátane červeného mäsa.
4. Ľudia so zvýšeným rizikom srdcových chorôb
Ak ešte nie ste chorý, ale nachádzate sa v tzv. rizikovej skupine, dávajte si pozor na stravu, kým nebude neskoro. Zdravé stravovanie je najjednoduchší spôsob, ako sa v budúcnosti vyhnúť nepríjemným následkom a vážnym ochoreniam. Vo svojej strave si zvoľte iné zdroje bielkovín: chudé hydinové mäso, šošovica, ryby a fazuľa.
5. Ľudia s rodinnou anamnézou rakoviny
Ako vysvetľuje dietologička Roxana Ehsani, častá konzumácia červeného a spracovaného mäsa je spojená s vyšším rizikom rakoviny hrubého čreva. Potvrdzujú to aj početné vedecké štúdie.
„Preto by ľudia s rodinnou anamnézou rakoviny hrubého čreva mali byť pri konzumácii červeného mäsa opatrnejší“
– dodáva odborníčka.
6. Ľudia s alfa-gal syndrómom
Možno ste o tomto stave nikdy nepočuli. Ide o pomerne špecifický typ alergie na červené mäso. Objavuje sa ako komplikácia po uhryznutí kliešťom. Alfa-gal je molekula cukru nachádzajúca sa u cicavcov. Medzi príznaky alergie patrí žihľavka, nevoľnosť, vracanie, pálenie záhy, hnačka, kašeľ, pokles krvného tlaku, silná bolesť žalúdka a opuch pier, očí alebo hrdla.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Prekvapivé odhalenie vedcov: Teplota vody rozhoduje o vašom zdraví!
Čo prezradí váš jazyk o zdraví? Môže signalizovať aj vážnu chorobu!
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.