30.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/PhotoIris2021)
Zeler je jednou z tých druhov zeleniny, ktorými sú regály supermarketov doslova preplnené, ale nakoniec aj tak skončí v polievke. Samozrejme, je to veľmi legitímne použitie, ale nie jediné, pretože sa dá použiť na desiatky, ak nie stovky spôsobov. Jedno je isté: zeler treba správne spracovať a odvďačí sa nám nielen lahodnou chuťou, ale ponúkne aj mnoho látok cenných pre naše zdravie. Poďme sa pozrieť, ako správne používať zeler v slovenskej kuchyni.
Zeler v hlavnej úlohe? Mali by ste mu dať šancu
Zeler: netreba ho predstavovať. Ako už bolo spomenuté, najčastejšie sa používa ako jedna zo zložiek vývaru. Každý, kto ho používal, vie, že má intenzívnu chuť a vôňu, ale je známe, že jeho sila nemusí byť každému po chuti. Na druhej strane mnohí ľudia poukazujú na to, že práve jeho výrazná chuť môže byť kľúčom k úspechu pri komponovaní jedál. Okrem toho sa zeler môže bez väčších problémov konzumovať surový. Najčastejšie sa totiž používa ako prísada do šalátov, kde dopĺňa iné ingrediencie, ale niekedy ho možno zvýrazniť a dať mu hlavnú úlohu. Samozrejme, nič vám nebráni pripraviť si z neho niektoré jedlá, ktoré môžu dokonca imitovať mäso.
Ako použiť zeler v polievke?
Je známe, že zeler môže byť prísadou do vývaru. Zvýrazňuje charakter vývaru a vo vývaroch sa výborne hodí. Mnohí ľudia sa domnievajú, že práve táto zelenina dokáže po tepelnej úprave napodobniť chuť mäsa. Preto sa oplatí pridať viac zeleru, keď je skutočného mäsa menej a chcete, aby mal vývar bohatú chuť. Nezabudnite, že zeler je nevyhnutný, ak ste na vegánskej alebo vegetariánskej diéte. Ako z neho získať viac chuti? Pred vložením do hrnca ho jednoducho opečte asi 30 minút v rúre spolu s mrkvou a petržlenom.
Snívame o inej, výdatnej polievke, ale nie nevyhnutne čírej, ako je vývar? Krémová zelerová polievka môže byť hitom a niečím novým, keď sa ostatné jedlá stanú trochu nudnými. Zeler sa navyše dá šikovne zamaskovať tak, aby sa jeho intenzita trochu pribrzdila, ale zároveň zvýraznila. Stačí, ak k zeleru varenému v polievke pridáte trochu mlieka alebo zeleninového nápoja a jedno z výrazných druhov ovocia: jedno jablko alebo hrušku.
Zeler nemusí byť len v šalátoch
Surový zeler? Ak si náhodou pamätáte túto verziu koreňovej zeleniny, zvyčajne to bol šalát, ktorý ste ako dieťa nemali veľmi radi. Samozrejme, chute sa časom menia, takže sa môžete vrátiť k tradičnej verzii alebo ju mierne upraviť. Stačí nastrúhať jeden kus zeleru na hrubom strúhadle, rýchlo ho pokvapkať citrónovou šťavou a ochutiť trochou soli a korenia. Nepáči sa vám chuť tohto šalátu? Jednoducho ho mierne upravte a pridajte niečo, čo ho rozbije. Výborne sa k nemu hodí ananás, jablko a hruška.
Čo ďalšie môžete vyčarovať zo zeleru?
Nuž, na vynikajúcu večeru, ktorou zaujmete domácich alebo hostí, môžete túto koreňovú zeleninu pozvať vo forme pyré. Stačí ho uvariť, potom roztlačiť alebo prelisovať a obohatiť lyžicou arašidového masla. Táto kombinácia sa hodí k rôznym druhom mäsa a uspokojí aj vyberavé chuťové poháriky. Ak však nemáte radi kulinárske experimenty, ale napriek tomu chcete dať zeleru šancu, môžete ho použiť na prípravu miešaných jedál. Nakrájajte hľuzu na pásiky, pokvapkajte ju prepusteným maslom a posypte údenou mletou paprikou. Celé to vložte do rúry na 30 minút a nakoniec posypte petržlenovou vňaťou alebo nasekaným koriandrom. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Kedy zbierať zeler? Správne načasovanie zaručí lepšiu chuť a dlhšie skladovanie
Vedci sú si teraz istí. Táto strava je prospešná pre náš mozog. Podporuje pamäť a kognitívne funkcie
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.