30.01.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/siamionau pavel).
Miešané vajcia sú pre mnohých ľudí jednou z najobľúbenejších raňajok. Každý ich pripravuje trochu inak, no veľa ľudí robí jednu častú chybu. Jednoduchým krokom sa dá zmeniť vzhľad tohto jedla k lepšiemu a reč je o tuku, v ktorom smažíme vajíčka.
Tento tuk často končí na panvici. Miešané vajíčka chutia skvele, ale existuje lepšia voľba?
Miešané vajíčka sú jedným z obľúbených raňajkových jedál ľudí na celom svete. Tenké, hladké, s hrudkami, s pažítkou, s cibuľou, na slaninke. Existuje veľa možností, ale všetky tieto odrody miešaných vajec majú často spoločné to, v čom sa vajcia smažia.
Hoci sa pripravujú klasicky na masle, čoraz viac sa zvyšuje povedomie o tom, že tento spôsob vyprážania nemusí byť tou najlepšou voľbou. Prečo je to tak?
Maslo určite pridáva jedinečnú chuť miešaným vajíčkam. Napriek svojej chuti nie je vždy tou najlepšou voľbou. V prvom rade ide o teplotu vyprážania.
- Maslo začne dymiť už okolo 150°C, čo znamená, že sa pri vyprážaní rýchlo rozpáli. Tento proces produkuje škodlivé zlúčeniny, ako je akroleín, ktoré môžu byť toxické a dráždivé pre gastrointestinálny trakt.
- Problémom sú aj nasýtené tuky. Maslo má vysoký obsah nasýtených tukov, ktoré pri nadmernej konzumácii môžu zvýšiť riziko kardiovaskulárnych ochorení a zvýšiť hladinu „zlého“ LDL cholesterolu.
Jednoduchá zmena môže znamenať veľký rozdiel. Maslo, ale predsa iné
Ak chcete urobiť praženicu zdravším spôsobom, existuje veľa alternatív masla.
- Prvou a najjednoduchšou zmenou je nahradiť bežné maslo… prečisteným maslom. Vďaka odstráneniu bielkovín a vody má vyšší bod zadymenia (cca 250°C), vďaka čomu je vhodnejší na vyprážanie.
- Na repkovom oleji môžeme skúsiť opražiť taktiež praženicu. Nerafinovaný repkový olej je ďalšou zdravou možnosťou. Je bohatý na omega-3 mastné kyseliny a jeho neutrálna chuť sa hodí k vajíčkam.
- Zaujímavým spôsobom je smažiť praženicu bez tuku. Ide o ideálnu možnosť pre ľudí, ktorí sa starajú o svoju postavu. Potom môžete do panvice pridať trochu vody alebo mlieka, aby ste zabránili prilepeniu.
Okrem toho, že sa staráme o tuk, v ktorom praženicu smažíme, je potrebné pripomenúť aj to, že najzdravšie praženice sú tie, ktoré sa pripravujú na miernom ohni, s minimom tuku alebo bez tuku. Pomalým varením sa vo vajciach zachová viac nutričných hodnôt.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Pripravte zemiaky na turecký spôsob. Každý ich bude chcieť jesť na raňajky, obed aj večeru
Taliani ju pridávajú do miešaných vajíčok. Budú úžasne krémové a nadýchané
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.