30.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Elena Zajchikova).
Je čas obľúbiť si ružičkový kel. Možno vás chuť tejto zeleniny neočarila, pretože ste ju nikdy nepripravovali v nakladanej forme. Zvyčajne nakladáme uhorky a kapustu, ale v skutočnosti môžeme do pohárov naložiť takmer akúkoľvek zeleninu. Ružičkový kel nie je výnimkou.
Zelenina sa nakladá už stáročia. Nakladané uhorky a kapustu zvyčajne pripravujeme podľa receptov našich starých mám, ktoré sa dedia z generácie na generáciu. Ak ste fanúšikom nakladanej zeleniny, poteší vás aj ružičkový kel v tejto podobe. Bude skvelým doplnkom obeda alebo sendvičov.
Prečo jesť ružičkový kel?
- Nakladaná zelenina obsahuje vitamíny: A, C, E, K a vitamíny skupiny B. Obsahujú aj minerálne látky, ako je horčík, fosfor a draslík.
- Okrem toho sa obsah niektorých z týchto zložiek počas nakladania zvyšuje.
- Nakladanú zeleninu, vrátane nakladaného ružičkového kelu, sa oplatí zaradiť do každodenného jedálneho lístka, pretože má dobrý vplyv na zdravie čriev. Vďaka obsahu probiotík podporujú ich mikroflóru. Ich konzumácia zlepšuje trávenie, pravidelnosť stolice a odstraňuje problémy s plynatosťou. To však nie je všetko…
- Počas procesu nakladania sa vytvárajú baktérie mliečneho kvasenia, ktoré sú výzvou pre baktérie, plesne a parazity. Nepociťujeme tak črevné ťažkosti a gastrointestinálne ochorenia, t. j. hnačky, črevné zápaly alebo problémy so vstrebávaním živín.
- Zdravé črevá znamenajú aj silnú imunitu. Pravidelná konzumácia takýchto výrobkov preto môže znížiť riziko ochorení a dokonca zmierniť priebeh autoimunitných ochorení.
Recept na nakladaný ružičkový kel
Zloženie:
- 400 g ružičkového kelu
- 500 ml vody
- 2 mrkvy
- 4 strúčiky cesnaku
- 3 bobkové listy
- 3 strúčiky nového korenia
- 1 lyžička rasce
- po 1 lyžičke soli a cukru
Príprava:
- Na prípravu nakladaného ružičkového kelu si najprv musíme pripraviť nálev. Na to v hrnci uvaríme vodu, soľ a cukor.
- Ďalším krokom je príprava zeleniny, t. j. opláchnutie ružičkového kelu pod tečúcou vodou a ošúpanie listov. Cesnak ošúpte a nakrájajte na plátky. To isté urobte s mrkvou.
- Potom umyte a vypáľte poháre. Do čistých pohárov vložte ružičkový kel, cesnak, bobkový list a nové korenie. Pridajte rascu.
- Do pohárov nalejte vopred pripravený nálev tak, aby všetko pokryl. Nakoniec poháre tesne uzavrite a odložte vychladnúť.
- Po vychladnutí ich premiestnite na teplé a suché miesto na 4 dni.
- Po uplynutí tejto doby dajte nádoby so zeleninou do chladničky – potom sú pripravené na konzumáciu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Tieto zeleniny znižujú krvný tlak: Stačí ich zaradiť do jedálnička!
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.