31.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nomad_Soul).
Pri varení cestovín často nevedomky vylievame vodu z hrnca pri scedení. Je to veľká chyba, pretože ju môžeme využiť na mnoho spôsobov a zlepšiť tak chuť niektorých jedál alebo zabezpečiť ich správnu konzistenciu. Zistite, na čo všetko môžete vodu z varenia cestovín použiť a prečo by ste ju mali používať.
Niekedy na videách zverejnených na sociálnych sieťach vidíme, ako kuchári pridávajú lyžicu vody na cestoviny do omáčky, ktorá sa varí paralelne. Tento postup má väčší zmysel, než si myslíme, a stojí za to ho napodobniť. Zabezpečí to chuť a konzistenciu pokrmu. Navyše, voda po uvarení cestovín sa dá použiť aj na vylepšenie mnohých iných jedál. Odporúčame, ako ju v kuchyni využiť.
Prečo pridať lyžicu vody z cestovín do omáčky? Má mnoho výhod
Voda, v ktorej varíme cestoviny, je dosť zakalená a mierne sfarbená do biela. Nejde však o žiadne usadeniny ani nečistoty, len o škrob, ktorý sa uvoľňuje pri varení cestovín. Neoplatí sa ňou plytvať a vylievať ju do drezu, pretože ju môžeme použiť pri príprave niektorých jedál.
- Okrem iného je užitočná na emulgovanie, proces miešania dvoch tekutín, ktoré by sa bez škrobu navzájom odpudzovali. Emulgácia umožňuje zmiešať dve kvapaliny do jednej zmesi. Vďaka tomu môžeme napríklad ľahko spojiť vodu a tuk bez toho, aby sa zložky oddelili.
- Škrob z vody na cestoviny je nielen skvelým emulgátorom, ale pomáha aj zahusťovať omáčku. Je skvelý na akýkoľvek typ omáčky, nielen na paradajkovú. Môžeme ho použiť aj na zlepšenie konzistencie polievok.
- Navyše voda z cestovín tiež robí pokrmy jemnejšími, takže ju môžeme použiť namiesto tradičnej zápražky. Vďaka tomu bude náš pokrm oveľa ľahší.
Na čo ešte môžete použiť vodu z cestovín? Tieto použitia sa oplatí poznať
Voda z cestovín však nie je užitočná len na omáčku. V kuchyni ju môžete použiť na mnoho rôznych spôsobov.
- Okrem iného ju môžete použiť na dusenie mäsa alebo zeleniny.
- Môžete ju použiť aj na varenie kaše alebo ryže. Dodáte im tak extra chuť a zlepšíte ich štruktúru pomocou škrobu.
- Ďalším netradičným riešením je pridanie vody z cestovín do cesta na pizzu. Vďaka tomu sa lepok ešte lepšie naviaže, takže náš upečený výrobok bude oveľa nadýchanejší a mimoriadne chutný.
- Vodu z cestovín môžeme použiť aj na to, aby sme v nej namočili strukoviny, ako je šošovica, hrach alebo fazuľa. Tým im dodáme ďalšie zdravotné výhody a nebudeme plytvať vodou z varenia cestovín.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Takto si overíte kvalitu kupovaného čaju. Všetko, čo potrebujete, je vlažná voda
Voda po uvarených zemiakoch skončí v umývadle? Škoda. Môžete ju použiť mnohými spôsobmi
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.