31.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Axel Mel)
Chcete sa prirodzene starať o svoju pečeň a črevá? Pomôže vám určitý nápoj. Málokto si naň spomenie, a to je chyba, pretože takto pripravený čaj je zdravý a pomáha odstraňovať toxíny z tela. Okrem toho vďaka obsahu vlákniny spôsobuje, že máme menšiu chuť na občerstvenie, a preto môže pomôcť pri chudnutí. Z čoho sa tento lahodný nápoj skladá? Ako si ho pripraviť?
Nálev z ovsených vločiek je skvelý na podporu funkcie pečene a čistenie čriev. Vločky si najčastejšie spájame s raňajkami – s mliekom alebo jogurtom sú výživným jedlom, ale pripraviť si z nich nálev je rovnako skvelý nápad, za ktorý vám vaše telo poďakuje.
Prečo piť nálev z ovsených vločiek?
Tieto potraviny sú dobrým zdrojom rôznych vitamínov a minerálov vrátane vlákniny, ktorá podporuje činnosť čriev a uľahčuje odstraňovanie toxínov z tela. Ministerstvo poľnohospodárstva Spojených štátov (USDA) uvádza, že vo varených ovsených vločkách (v 100 g) nájdete: 3,21 g bielkovín, 2,9 g vlákniny, 14 mg vápnika, 45 mg horčíka, 129 mg fosforu, 100 mg draslíka a mnoho ďalšieho. V menšom množstve obsahujú vločky aj železo, mangán, meď, zinok a vitamíny skupiny B.
Vďaka obsahu týchto mikroživín dokáže telo okrem iného lepšie vstrebávať živiny z iných potravín. Nálev pôsobí ako metla pre črevá. Pomáha odstraňovať toxíny, čím podporuje funkciu pečene. Okrem toho urýchľuje metabolizmus – zvyšky potravy sa nezdržiavajú v črevách. V dôsledku toho menej často trpíme nadúvaním alebo tráviacimi ťažkosťami. Tento druh čaju má vďaka obsahu draslíka a sodíka diuretický účinok, ktorý znižuje problémy spôsobené zadržiavaním vody v tele.
Ako pripraviť nálev z ovsených vločiek?
Nálev z ovsených vločiek má veľmi priaznivý účinok na organizmus, najmä na črevá a pečeň. Jeho každodenným pitím rýchlo zaznamenáte zmeny. Na prípravu tohto druhu nálevu budete potrebovať:
- 90 g prírodných ovsených vločiek,
- 500 ml vody,
- 2 čajové lyžičky medu,
- štipku škorice.
Postup:
Prevarte vodu a pridajte do nej ovsené vločky a škoricu. Pri zakrytej pokrievke varte ovsené vločky približne 30 minút. Potom odstráňte z ohňa a preceďte (najlepšie pomocou gázy). Keď nálev vychladne, pridajte med – med sa nesmie pridávať do horúcej vody (nad 40 °C), pretože by stratil svoju výživovú hodnotu.
Ako často piť nálev z ovsených vločiek?
Tento druh nálevu sa môže piť denne. Nemali by ho však konzumovať ľudia, ktorí trpia ochoreniami tráviaceho traktu a čriev vrátane rôznych zápalových ochorení, ako je napríklad Crohnova choroba.
Je lepšie nepiť tento nálev niekoľkokrát denne, najmä ak je vaša strava bohatá na vlákninu – nadbytok vlákniny môže byť spojený so žalúdočnými problémami. Najlepšie je konzumovať malý pohár raz denne pred jedlom. Dôležité je, aby ste si v pití robili prestávky, napr. po týždni, a po určitom čase sa k nálevu vrátili.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Sú ešte zdravšie ako ovsené vločky. Jedzte na raňajky a výsledky vás prekvapia
Neobvyklý nálev sa môže piť ráno a večer. Bojuje proti opuchom, odstraňuje toxíny
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.