Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Paradajková polievka je hotová za 20 minút. Je taká chutná, že si už nikdy neurobíte obyčajnú

2.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/AtlasStudio). Máte radi rýchle a chutné jedlá, ktoré vás ohromia svojou bohatou chuťou a ktorých príprava je triviálna? Hlúpa otázka – kto nemá rád?...

2.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/AtlasStudio).

Máte radi rýchle a chutné jedlá, ktoré vás ohromia svojou bohatou chuťou a ktorých príprava je triviálna? Hlúpa otázka – kto nemá rád? Dnes sa pustíme do absolútnej klasiky medzi jednoduchými a rýchlymi jedlami, a to do paradajkovej krémovej polievky. Recept je triviálny, chuť však vôbec nie. Ak ju chcete ozvláštniť, pridajte bielu prísadu. Za chuť by sa nemusel hanbiť žiadny šéfkuchár.

Paradajková krémová polievka. Bez syra nebude taká chutná.
Foto: shutterstock/AtlasStudio

Paradajková polievka je pravdepodobne jediný recept na svete, ktorý má rád doslova každý. Vďaka nášmu dnešnému si však paradajkovú polievku obľúbite a možno si ju dokonca zamilujete znova. Tu nejde o koncentrát zmiešaný s vývarom (hoci proti tomuto spôsobu prípravy paradajkovej polievky nič nemáme), tu bude sila čerstvých paradajok opražených na masle, tu bude bazalka, oregano, cesnak a niečo, čo fantasticky zvýrazňuje chuť takmer všetkých krémových polievok. Samozrejme, ide o syr, ale nie o mozzarellu alebo ricottu, ktoré sa spájajú s Talianskom, ale o grécku fetu. Bude taká lahodná, že keď zavriete oči, môžete si predstavovať, že ste v najlepšej reštaurácii, kde sa podávajú pochúťky z južnej Európy.

Paradajková krémová polievka. Bez syra nebude taká chutná

Ingrediencie:

  • 1,5 kg paradajok (najlepšie malinových),
  • 500 ml vývaru alebo ľahkého bujónu,
  • 1 malá cibuľa,
  • 2-3 strúčiky cesnaku,
  • olej a maslo,
  • soľ, korenie, čerstvá bazalka, sušené oregano,
  • 100 g syra feta.
Vďaka gréckemu syru feta paradajková polievka bude taká lahodná, že keď zavriete oči, môžete si predstavovať, že ste v najlepšej reštaurácii, kde sa podávajú pochúťky z južnej Európy.
Foto: shutterstock/Pronina Marina

Paradajková krémová polievka – ako ju pripraviť

1. Pripravte si hrniec a zohrejte v ňom 2-3 polievkové lyžice olivového oleja. Pridajte nakrájanú cibuľu a smažte, kým nezosklovatie.

2. Paradajky sparíme a odstránime z nich šupku a semienka. Dužinu nakrájajte a pridajte k osmaženej cibuli, v tejto fáze pridajte aj poriadnu lyžicu masla. Pridajte cesnak pretlačený cez lis. Restujte 5 minút, kým sa paradajky nezačnú rozpadávať.

3. Prilejte vývar a pridajte rozdrobený syr feta. Keď sa syr rozpustí, dochuťte ho soľou a korením podľa chuti. Potom všetko rozmixujte na hladký krém. Nalejte do tanierov a ozdobte nasekanou bazalkou.

Paradajkovú polievku môžete podávať aj s bylinkovými krutónmi alebo slaninovými čipsami či inými údeninami. Môžete sa rozhodnúť pre prosciutto crudo alebo inú údenú šunku. Môžete ju podávať aj s obľúbenými semienkami, napríklad s praženými slnečnicovými semienkami, nasekanými pistáciami alebo kešu orieškami. A ak si myslíte, že paradajky mimo sezóny nemajú žiadnu chuť, použite namiesto čerstvých paradajok konzervované. Stačí len 700 g.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Výdatná a sýta polievka na obed. Druhý chod nebude potrebný

Táto gruzínska pochúťka sa stala obľúbenou polievkou môjho manžela. Je pikantná, veľmi mäsitá a zasýti na dlhý čas


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Má menej kalórií než jogurt a je veľmi zdravý. Podporuje črevá, zasýti a pomáha chudnúť

21.07.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Akin Ozcan). V lete osvieži, zasýti a navyše podporí trávenie i chudnutie. Cmar sa vracia do popredia záujmu ako…

Podlaha je umytá, ale čo so špinavou vodou? Povieme vám, či je bezpečné ju vyliať do toalety

21.07.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/vvoe). Čistá podlaha prináša do našich domovov skutočný závan sviežosti. Po uprataní však vzniká dilema. Môžete vyliať vodu z…

Taliani milujú túto rastlinu. Pôsobí ako detox pre pečeň aj obličky

20.07.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Bazalka. Taliani túto rastlinu milujú a s obľubou ju pridávajú do mnohých druhov cestovín či ako prísadu…

Grécke ženy poznajú trik: Táto káva spaľuje tuky ako žiadna iná

20.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Rui Elena). Grécky trik, ktorý dobýva svet: Lyžička tahini v káve zrýchľuje metabolizmus, zasýti a pomáha chudnúť bez drastických…

Dietológovia určili, či je lepší cottage cheese alebo grécky jogurt. Jeden vyhráva v niekoľkých oblastiach

19.07.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/nevodka). Jeden je dobrým zdrojom probiotík a obsahuje menej laktózy, zatiaľ čo druhý má viac bielkovín, ale treba si…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov